Procedure kleine windmolen frustreert LTO Noord

LTO Noord wil af van de uitgebreide procedure die boeren in Friesland moeten doorlopen als ze een kleine windmolen op hun erf willen plaatsen. Dat blijkt uit een brief van de organisatie aan Gedeputeerde Staten.

Procedure+kleine+windmolen+frustreert+LTO+Noord
© Huisman Media

Volgens LTO Noord staan deze voorwaarden de gewenste brede inzet van opwekking van duurzame energie in de weg. 'We hebben hier grote moeite mee', stelt de organisatie in een zienswijze op de ontwerpwijziging verordening Romte Fryslân 2014.

Kosten

Niet alleen de kosten – 7.000 euro bij een uitgebreide procedure – en de proceduretijd – dertig weken in plaats van acht weken bij een omgevingsvergunning – maar ook de drempels die hiermee worden opgeworpen om een maatschappelijk gewenste ontwikkeling te keren, zijn niet verdedigbaar, vindt LTO Noord. De organisatie pleit er dan ook voor dat boeren die een kleine windmolen willen plaatsen, hiervoor een omgevingsvergunning kunnen aanvragen.

De provincie stelt niet alleen als eis dat een (individueel) ruimtelijk plan nodig is om een windmolen te plaatsen. Ook stelt ze als voorwaarde dat het op te stellen vermogen het energieverbruik van het agrarisch bedrijf niet te boven mag gaan. Volgens LTO Noord frustreert dit de ideeën om het platteland ook energetisch te verduurzamen.

Collegeakkoord

In het collegeakkoord van dit jaar spraken FNP, CDA, PvdA en VVD af om kleine windmolens met een ashoogte van maximaal 15 meter toe te staan op agrarische bouwblokken. Coalitiepartij FNP verzette zich hier jarenlang tegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer