Leghennenhouder kiest voor verticale windmolen

Hij is de eerste boer in Nederland met een professionele verticale windmolen, Jacco Korenblik uit Harfsen. Naast deze eigen energievoorziening heeft hij negenduizend biologische leghennen op een Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem.

Leghennenhouder+kiest+voor+verticale+windmolen
© Dick van Doorn

Veel mensen uit de periferie zullen Jacco Korenblik uit Harfsen kennen als pluimveevoorlichter van mengvoerbedrijf Maatman in Wolvega en nu ForFarmers. Voor beide bedrijven was hij vooral vleeskuikenvoorlichter, maar deed hij ook andere pluimveesectoren erbij. 'Mijn opa had al vleeskuikenmoederdieren in de jaren zestig. Met nog van die kleine hokken in de weide.' In 1997 was er een jubileum voor de familie Korenblik, omdat de boerderij in dat jaar honderd jaar in de familie was.

De moeder van Korenblik woont nog steeds op de boerderij in een apart gedeelte. 'In 2000 ging ik in maatschap met mijn ouders. In dat jaar zijn mijn vrouw Jannie en ik ook met de zorgtak begonnen.'

Aaibaarder

In die tijd had de familie 16.000 vleeskuikens. Omdat leghennen aaibaarder zijn wat de zorgtak betreft en omdat ze buiten lopen, ging de ondernemer deze dieren houden. Hij bouwde de vleeskuikenstal om naar een Freilandstal met een beun met roosters en legnesten. In de stal kwamen 5.700 Freilandhennen.

De vorige ronde zijn zo'n vijfhonderd hennen verloren gegaan aan de vos

Jacco Korenblik, biologische leghennenhouder in Harfsen

In 2005 liet Korenblik een wintergarten aan zijn Freilandstal bouwen. 'Daardoor kon ik een dubbele beun maken en installeerde Vencomatic legnesten tweehoog boven elkaar en kon ik verder groeien naar 9.000 leghennen.'

Rustiger

De ondernemer heeft in al die jaren diverse merken hennen gehad. Onder meer Bovans Brown, H&N Brown Nick en sinds 2004 Novogen Brown. Dit betekent dat hij altijd hennen heeft gehad die bruine eieren legden. 'Je denkt misschien vanwege de kleur omdat mijn afnemer bruine eieren wilde, maar dat is niet zo. Ik kies bewust voor bruine hennen omdat die nou eenmaal rustiger zijn in de stal. Dat vind ik prettiger.'

In 2004 zag Korenblik als kleine Freilandhennenhouder dat zijn collega's steeds groter werden. Daarom schakelde hij in dat jaar samen met zijn ouders om naar biologisch. 'Zo kunnen wij uit onze enige stal van 900 vierkante meter (inclusief wintergarten) toch voldoende inkomen halen.' Wel moesten de ondernemers het aantal hennen terugbrengen van 9.000 naar 5.400 Novogen Brown-hennen. Om toch weer 9. 000 hennen te kunnen houden, liet de familie in 2009 het Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem in de stal installeren.

Het Vencomatic Bolegg Terrace-systeem bevalt goed.
Het Vencomatic Bolegg Terrace-systeem bevalt goed. © Dick van Doorn


Novogen Brown

Tot Korenblik in 2004 biologisch werd, betaalde zijn afnemer, eierhandel Gebr. Van Beek Group in Wehl, hem uit per kilo eieren, dus veel zware eieren waren geen probleem. Sinds 2004 wordt hij uitbetaald per ei. Dat was ook een reden om over te stappen op Novogen Brown. 'Deze hen heeft namelijk een mooi uniform eigewicht, een goede voerconversie en geen pikkerij.'

Hield de ondernemer de hennen een paar jaar geleden nog tot 77 weken leeftijd, met de Novogen Brown is dat gestegen naar 81 weken. De Novogen Brown Light heeft een eigewicht van gemiddeld 62 gram.

Laatste ronde

De laatste ronde had Korenblik 338 eieren op 80 weken leeftijd. De voeropname per hen per dag was 119 gram. De voerconversie ligt ongeveer op de norm van de voerkalender, dus rond de 2.2. De uitval was de afgelopen ronde gemiddeld 10 procent, gecorrigeerd op vossenuitval slechts 5 procent. 'De vorige ronde zijn er zo'n vijfhonderd hennen verloren gegaan aan de vos. Dat betekent dus ongeveer één hen per dag.'

De Gelderse leghennenhouder ging in de opfokperiode altijd drie keer bij de opfokker kijken hoe zijn hennen eruitzagen. Omdat hij nu minder tijd heeft, komt hij hier niet meer aan toe. 'Nu houdt de opfokbegeleider van Verbeek Broederij en Opfok het voor mij in de gaten en dat gaat tot nog toe goed.'

Opvolger

Korenblik heeft drie kinderen, van wie de jongste van dertien jaar zegt dat hij het bedrijf over wil nemen in de toekomst. Wat zijn eigen toekomst betreft is Korenblik duidelijk. 'Ik ben echt een man van de ontwikkelingen. Nu ben ik bezig om mijn windmolen te optimaliseren om ook meer zelfvoorzienend te kunnen zijn qua energie.'

Op termijn wil de pluimveehouder al het asbest op het bedrijf saneren. Hij wacht daarmee omdat hij verwacht dat asbestsanering op termijn goedkoper zal worden. Hij wijst op een recent onderzoek waaruit blijkt dat asbest minder gevaarlijk is dan gedacht.

Nieuwe stal

De ondernemer overweegt ook om al zijn stallen te slopen en één grote nieuwe stal te bouwen. 'Maar ik heb ook opslagruimte nodig voor werktuigen en hobbyspullen en mijn pluimveetak moet wel door blijven lopen.'

De verticale windmolen kan wellicht naar 25 meter.
De verticale windmolen kan wellicht naar 25 meter. © Dick van Doorn

Procedure windmolen duurt lang
Omdat leghennenhouder Jacco Korenblik uit Harfsen zoveel mogelijk zelfvoorzienend wil zijn, vroeg hij in 2014 een vergunning aan voor een windmolen. Gemeente Lochem staat volgens Korenblik positief tegenover bedrijven die voor hun eigen energievoorziening zorgen. 'Vandaar dat je tot op heden een windmolen mag bouwen tot 15 meter hoogte. De subsidie had ik zo, maar de vergunningsprocedure verliep toch stroever dan gedacht. Daardoor verliep mijn MIA/Vamil-subsidietermijn en heb ik nu subsidie via de SDE-regeling kleine windmolens.' Vanwege de sterke beperking koos de Gelderse ondernemer voor een verticale windmolen. In december 2018 werd het bouwpakket bezorgd en in juni van dit jaar was Korenblik klaar. De mast en omvormer komen van het Duitse Klein-Windkraftanlagen Hartmann in Zwickau, het draaiwerk is van de Japanse fabrikant Toyoda. In totaal kostte alles 55.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer