Kleine+windmolen+gaat+op+in+Twents+landschap
Nieuws
© Emiel Muijderman

Kleine windmolen gaat op in Twents landschap

Zo'n honderd belangstellenden kwamen donderdag af op een open middag bij het melkveebedrijf van de familie Kampkuiper in Almelo. Centraal stond de kleine windmolen op het erf, de eerste in zijn soort in Twente.

'Wat kost zo'n molen nou?' was de eerste vraag die Albert Jan van der Wal van EAZ Wind kreeg. Het antwoord luidt 52.000 euro voor een totaalpakket inclusief opbouw en subsidie- en vergunningsaanvraag.

De interesse in het kleine model windmolen, met een ashoogte van 15 meter, was groot. Een kleine windmolen heeft de voordelen van windenergie, maar heeft veel minder impact op het landschap.

Onopvallend

'Er zijn meer aanbieders van kleine windmolens, maar de kracht van deze zit in hoe hij eruitziet', zegt Van der Wal. 'Een groene mast, houten wieken en een staart. Hij valt bijna niet op in het landschap.'

Gemiddeld genomen wekt dit model kleine windmolen zo'n 25.000 kilowattuur op. 'Aan de Groningse kust kun je misschien wel 35.000 kilowattuur halen, maar elders is dat minder. De ondergrens is zo'n 20.000 kilowattuur', zegt Van der Wal. 'De terugverdientijd ligt het liefst onder de tien jaar, maar het maximum is twaalf jaar.'

Geen zonneparken

Erik Dood, bestuurslid van LTO Noord-afdeling Zuid Twente, roept boeren op om kleine windmolens te plaatsen op hun erf en staldaken vol te leggen met zonnepanelen. 'We moeten er met elkaar voor zorgen dat we agrarische grond vrijhouden van zonneparken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer