Eisen+aan+beleid+kleine+windmolens+in+Friesland
Nieuws
© EAZ Wind

Eisen aan beleid kleine windmolens in Friesland

Boeren in Friesland kunnen alleen kleine windmolens plaatsen als deze de eigen energiebehoefte van het bedrijf niet te boven gaan. Ook mogen in Friesland maximaal drie kleine molens op of direct grenzend aan het bouwblok van een agrarisch bedrijf.

Dat staat in de conceptwijziging van de verordening Romte. Het gaat om kleine windmolens met een ashoogte van maximaal 15 meter.

Regiobestuurder Peet Sterkenburgh van LTO Noord regio Noord noemt de strengere regelgeving 'niet verstandig'. 'Het is jammer dat de provincie met voorschriften komt. We laten een expert kijken naar de gevolgen hiervan voor boeren.'

Petitie

In gemeente Opsterland startten het plaatselijke CDA en Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) een petitie tegen het plan van de provincie. Volgens de partijen is het plaatsen van een kleine windmolen met een ashoogte van 15 meter namelijk bijna niet mogelijk.

'Het vergt een lange vergunningsprocedure bij de gemeente, maar vooral de provincie maakt de aanvraag ingewikkeld. Zo mag een windmolen alleen bij een agrariër worden geplaatst en is de opgewekte energie alleen voor eigen gebruik. In de praktijk betekent dit dat dorpscoöperaties, zorgboerderijen en particulieren geen kleine molen kunnen plaatsen.'

WEN-voorzitter Pieter de Kroon vindt het 'een gemiste kans'. 'Een kleine windmolen is een concrete en praktische aanvulling om te komen tot een energieneutraal Wijnjewoude en Friesland. De windmolen past goed in het Friese landschap en wekt ook 's nachts en in de winter energie op. Zeker in deze tijden van stikstofcrisis is het jammer dat we een concrete kans laten liggen.'

Zonnedak

Bart Schuitema van de Groningse windmolenbouwer EAZ Wind verwacht dat het met de restrictie over het eigen verbruik wel meevalt. 'Alleen heel grote bedrijven met een heel groot zonnedak zullen geen kleine windmolen kunnen plaatsen, omdat ze in hun eigen energieverbruik voorzien', zegt hij.

'Dat is ook niet onze doelgroep. Wij richten ons meer op de agrarische bedrijven met een eigen verbruik van zo'n 30.000 tot 90.000 kilowattuur en met een kleinverbruikaansluiting. Deze bedrijven kunnen in de zomer energie opwekken met zonnepanelen en in de winter met een windmolen.'

Honderd aanmeldingen

Het bedrijf heeft zo'n honderd aanmeldingen van vooral Friese melkveehouders die interesse hebben in een kleine windmolen. Ook is het in overleg met gemeenten over het beleid. 'We willen de molens stapsgewijs plaatsen. Wij vinden het belangrijk om draagvlak voor kleine windmolens te behouden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer