Fries+waterschap+inspecteert+dijken+vanwege+droogte
Nieuws
© Archief

Fries waterschap inspecteert dijken vanwege droogte

Wetterskip Fryslân is deze week begonnen met de inspectie van 97 kilometer droogtegevoelige polderdijken. Die liggen in het veengebied en in het gebied rondom de Friese meren. De medewerkers kijken of er scheuren, lekkages of schade aan de grasmat zijn door verdroging.

Aanleiding voor de inspectie is het neerslagtekort. Dat is in Friesland opgelopen naar meer dan 150 millimeter. Dat is ongeveer 50 millimeter meer dan normaal in deze periode. De inspecties nemen naar verwachting twee weken in beslag.

Het waterschap inspecteert vrijliggende polderdijken met een veenondergrond en polderdijken die door hun ligging meer risico op schade lopen dan gemiddeld. Dat kan bijvoorbeeld door een groot peilverschil tussen de boezem en de polder en de aanwezigheid van een sloot direct achter de polderdijk. Door het peilverschil staat er veel waterdruk op de polderdijken.

Kwetsbaar

In het veengebied en in het gebied rondom de Friese meren heeft de droogte invloed op de polderdijken, geeft het waterschap aan. Dit gebied is na de droogte-inspectie in 2018 aangemerkt als meest kwetsbaar. De polderdijken zijn hier in het verleden mogelijk voor een deel uit veen opgebouwd en ook de ondergrond is van veen. In totaal heeft Friesland ongeveer 600 kilometer van deze veendijken.

Een neerslagtekort wordt veroorzaakt doordat er in de zomer meer water verdampt dan het regent. Net als vorig jaar is 2019 tot nu toe een droog jaar. Wetterskip Fryslân laat extra water in vanuit het IJsselmeer om het water in de Friese meren en kanalen aan te vullen en de waterkwaliteit goed te houden. Van daaruit wordt het water verdeeld over sloten en vaarten in polders en deelgebieden.

Waterstanden

Het waterschap kan voldoende water inlaten vanuit het IJsselmeer om de waterstanden op peil te houden. Op de Friese boezem en in de polders houdt het schap waar mogelijk een hogere waterstand aan dan het zomerpeil. Hiermee houdt het dijken en kaden nat en probeert het eventuele neerslag zo goed mogelijk in de bodem vast te houden.

De grondwaterstanden zijn lager dan normaal rond deze periode. Dit geldt vooral voor de hoger gelegen zandgronden in het zuidoosten van Friesland. Er is veel regen nodig om de grondwaterstanden aan te vullen. De regen van de afgelopen dagen is daarvoor niet voldoende, meldt het waterschap.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer