WDODelta+zaait+kale+plekken+dijken+in
Nieuws
© WDODelta

WDODelta zaait kale plekken dijken in

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zaait plekken op de dijken langs de Overijsselse Vecht opnieuw in. Dit is nodig, omdat door de droge en warme zomer op diverse locaties de grasmat onvoldoende is hersteld.

Het doorzaaien gebeurt met een mengsel van verschillende graszaden die goed tegen droogte kunnen en een goede beworteling hebben. Een groot deel van de kale plekken werden vorig jaar september ook opnieuw ingezaaid.

Door het droge najaar en opnieuw een droge zomer zijn deze plekken onvoldoende hersteld. De beworteling heeft niet goed ‘grip’ in de grond kunnen krijgen, waardoor de plekken alsnog dor en kaal bleven.

De slechte plekken komt het waterschap vooral tegen op de zanddijken langs de Vecht. Die zijn gevoeliger voor droogte dan kleidijken, omdat het water sneller wegzakt in zand dan in klei. Hierdoor verdroogt de bovenste laag sneller. Dit is de laag waar de wortels van het gras zitten.

Normale weersomstandigheden

Door de tweede droge zomer op rij wilde het gras zich wel herstellen, maar er zat geen water meer in de dijken. Door de slechte plekken nu nog een keer opnieuw in te zaaien, verwacht het waterschap, bij normale weersomstandigheden in het najaar en de winter, het gras weer op beter niveau te krijgen.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer