Grote+dijkenoefening+waterschap+Rivierenland
Nieuws
© Waterschap Rivierenland

Grote dijkenoefening waterschap Rivierenland

Ongeveer driehonderd vrijwilligers en medewerkers van Waterschap Rivierenland houden zaterdag 1 december een grote dijkenoefening.

De groep bootst een denkbeeldige bedreigende hoogwatersituatie na op de grote rivieren en op zee bij een westerstorm. Dijkwachten zullen zaterdag de dijken langs de grote rivieren nalopen in het hele werkgebied van Waterschap Rivierenland, tussen de Duitse grens tot aan Kinderdijk.

Tijdens de inspectie controleren de dijkwachten zaken die met hoogwater de dijken kunnen verzwakken. Het gaat om bijvoorbeeld drijfvuil, scheuren in de dijk, afkalving en wellen. Deze schades worden gemeld aan de zes dijkposten, die waar nodig maatregelen treffen.

Herkenbaar

Bewoners die in de buurt van een fictieve schade wonen, worden door het waterschap vooraf op de hoogte gesteld van de oefening. Ook de gemeenten en hulpdiensten zijn op de hoogte. De dijkwachten zijn herkenbaar aan speciale hesjes. Langs de dijk zijn de patrouilles per auto en te voet actief.

Door regelmatig te oefenen op noodsituaties, wil Waterschap Rivierenland goed voorbereid zijn op crisissituaties. Tijdens de oefening kijken waarnemers of de procedures goed verlopen of het materieel in orde is en hoe de samenwerking verloopt. Waterschap Rivierenland beheert ruim 500 kilometer dijken langs de grote rivieren en ook ruim 500 kilometer polder- en zomerkades.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer