Smalle weegbree remt uitstoot broeikasgas

Het gebruik van het kruid smalle weegbree helpt tegen het verminderen van de uitstoot van lachgas uit veenbodems. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut op KTC Zegveld.

Smalle+weegbree+remt+uitstoot+broeikasgas
© Koen van Wijk

In totaal kan de emissie van lachgas door toevoeging van dit kruid met 40 procent gereduceerd worden. Het Louis Bolk Instituut ziet het als een belangrijke oplossing, omdat broeikasgassen in Nederland flink naar beneden moeten. Lachgas is een zeer krachtig broeikasgas. Het is bijna driehonderd keer zo sterk als CO2.

Smalle weegbree als onderdeel van een kruidenrijk grasland is volgens de onderzoekers heel functioneel. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. De lachgasemissie werd in september van 2018 en 2019 gemeten op veengrond, na een kunstmestgift van 50 kilo zuivere stikstof per hectare. Veldjes met alleen smalle weegbree of een mengsel van Engels raaigras en smalle weegbree gaven een lagere lachgasemissie dan veldjes met puur Engels raaigras.

Lachgasemissies

Onderzoeker Jeroen Pijlman van het Louis Bolk Instituut ziet dat lachgasemissies in regulier beheerde veenweiden behoorlijk kunnen oplopen. Een vermindering met bijna 40 procent kan de reductie betekenen van meerdere tonnen CO2-equivalenten per hectare per jaar. Een ton CO2 staat gelijk aan 6.000 kilometer met een dieselauto rijden.

Veenweidebodems zijn rijk aan organisch gebonden stikstof, aanwezig in het veen zelf en afkomstig van bijvoorbeeld organische mest, afstervende wortels en gewasresten. Stikstof uit organische stof wordt in de bodem omgezet in ammonium en vervolgens nitraat. Ammonium en nitraat zijn nodig voor de gewasgroei. Nitraat kan echter ook door een proces worden omgezet, waarbij lachgas (N2O) kan ontstaan. Smalle weegbree geeft speciale stofjes af uit de wortels, waaronder aucubin. Die zorgen dat dit proces wordt geremd en er minder nitraat en daarmee ook minder lachgas wordt gevormd.'


Kruidenrijk grasland

Het Louis Bolk Instituut ziet meerdere voordelen van smalle weegbree als onderdeel van kruidenrijk grasland. Zo kan het beter tegen droogte dan Engels raaigras. In de droge zomer van 2018 produceerde smalle weegbree ongeveer 30 procent meer dan Engels raaigras. Daarnaast bloeit smalle weegbree ongeveer het hele groeiseizoen, wat gunstig is voor insecten.

Het feit dat smalle weegbree zorgt voor minder nitraatvorming is volgens de onderzoekers ook interessant voor zandgronden. Het kruid doet het goed op zandgrond. En op zandgronden spoelt nitraat normaal gesproken gemakkelijk uit naar grondwater. Voor het terugdringen van nitraatuitspoeling zou smalle weegbree dus een oplossing kunnen zijn.

Inzaaien

Smalle weegbree heeft niet alleen voordelen. Er zijn volgens het onderzoeksinstituut nog belangrijke uitdagingen rondom het inzaaien en het behoud van de plant in de graszode. Nieuwe rassen kunnen mogelijk uitkomst bieden.

Het onderzoek is gedaan door het Louis Bolk Instituut in samenwerking met KTC Zegveld, Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen University & Research. Het onderzoek in 2019 is gefinancierd door ZuivelNL.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer