Duitse landbouw op goede weg met stikstofbalans

De duurzaamheid van de Duitse landbouw verbeterde met gemiddeld 1,4 procent per jaar. Positieve ontwikkeling zijn er vooral op het gebied van het milieu, zoals de stikstofbalans en de uitstoot van broeikasgassen.

Duitse+landbouw+op+goede+weg+met+stikstofbalans
© DIRK HOL

Dat blijkt uit de DLG Sustainability Index 2018, die de Duitse landbouworganisatie heeft gepubliceerd. De index beoordeelt drie indicatoren: economie, ecologie en sociale kwesties. De duurzaamheid van de Duitse landbouw is sinds 1990 jaarlijks met 1,4 procent verbeterd.

Bij het onderdeel ecologie is gekeken naar twee aspecten: de vermindering van het stikstofoverschot en de reductie van broeikasgasemissies uit de landbouw. Uit de resultaten blijkt dat het stikstofoverschot jaarlijks met gemiddeld 3,6 procent afneemt en de uitstoot van broeikasgassen met 2,3 procent. Voor de ecologie geeft dit een jaarlijkse doelverbetering van 3,1 procent.

Economie

Bij de component economie is gekeken naar de veranderingen op het gebied van arbeidsproductiviteit en toegevoegde waarde. De groeisnelheid weerspiegelt de voortgang in productiviteit en efficiëntie. De gemiddelde jaarlijkse groei bedraagt 0,15 procent.

'Helaas heeft de landbouw de afgelopen jaren, als gevolg van prijsdalingen, productiedalingen moeten accepteren die hebben geleid tot lagere groeicijfers', zegt DLG-voorzitter Hubertus Paetow.

Inkomensvergelijking

Bij het sociale componenten is een inkomensvergelijking gebruikt. Gekeken is naar het inkomen per hoofd van de landbouwsector in vergelijking met het totale nationale inkomen. Daaruit blijkt dat de verbetering van de sociale situatie van de landbouw gemiddeld met 0,3 procent per jaar is toegenomen.

'De duidelijk lagere groeicijfers van de indicatoren op het gebied van economie en sociale kwesties doen vermoeden dat de toename van de duurzaamheidsindex van 1,4 procent per jaar voornamelijk te danken is aan verbeteringen in de milieusector', legt Paetow uit.

Klimaatbescherming

De DLG-voorzitter constateert dat boeren anticiperen op de behoeften van de samenleving op het gebied van milieu en klimaatbescherming. 'Met het verbeteren van hun praktijken bereiken ze duurzaamheidsdoelstellingen die sociale acceptatie op de lange termijn garandeert.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer