Sturen+op+kruidenrijk+grasland+loont
Nieuws
© Red de rijke weide

Sturen op kruidenrijk grasland loont

Diversiteit in het grasland zorgt een kwalitatief rijkere graslandoogst. Volgens onderzoekers van het Louis Bolk Instituut zorgen kruiden ook voor een stabielere graslandoogst, bijvoorbeeld bij droogte.

De kruiden zorgen volgens de onderzoekers namelijk voor extra opbouw van organische stof, wortelen dieper dan gras en kunnen daarmee goed tegen droogte, een belangrijk gegeven bij de huidige klimaatverandering. Daarnaast dragen ze bij aan diergezondheid: ze hebben namelijk licht-medicinale effecten op bijvoorbeeld wormbesmettingen.

Het zijn een aantal conclusies uit de publicatie 'Van gepeperd naar gekruid grasland: functionaliteit van kruiden in grasland'. Een kruidenrijke wei trekt veel insecten aan en biedt een aantrekkelijke habitat voor weidevogels en hun kuikens.

Belangrijkste kruiden

De belangrijkste kruiden voor een productief grasland zijn cichorei, smalle weegbree, rolklaver, rode en witte klaver, rolklaver, erparcette, luzerne, karwij, paardenbloem, duizendblad en soms pimpernel en wilde peen.

'Hoe je kruiden in het grasland krijgt, hebben we inmiddels redelijk in de vingers. Maar hoe je ze in het grasland houdt, daar is echt vervolgonderzoek voor nodig', vertelt Jan-Paul Wagenaar, één van de auteurs van de publicatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer