Fosfaatwet helpt tegen broeikasgasemissie

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is in 2018 met 2 procent gedaald. De daling is onder meer te danken aan de afname van het aantal runderen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek samen met kennis- en onderzoeksinstituut RIVM/Emissieregistratie op basis van voorlopige cijfers.

Fosfaatwet+helpt+tegen+broeikasgasemissie
© Marije Stomps

Vorig jaar was de berekende uitstoot van broeikasgassen 189,5 miljard CO2-equivalenten. Dat is 4,2 miljard CO2-equivalenten minder dan in 2017. Driekwart van de daling hangt samen met een lagere CO2-uitstoot door energiebedrijven. Voor de opwekking van elektriciteit werd minder steenkool gebruikt. Het wegvallen van kolenstroom werd gecompenseerd door een grotere import van elektriciteit.

Het overige deel van de broeikasgaswinst is te danken aan een kleinere industriële CO2-uitstoot en aan de krimp van de rundveestapel. Als gevolg van de invoering van het fosfaatrechtenstelsel daalde het aantal runderen van 4,1 miljoen naar 3,7 miljoen. De melkveestapel liep terug naar de kleinste omvang sinds begin 2013. Daardoor kwam heel wat minder methaan vrij.

Flinke weg te gaan

Om de Nederlandse doelstelling voor broeikasgasemissie in 2020 te halen, moet nog een flinke slag geslagen worden. De uitstoot zou dan 25 procent onder het niveau van 1990 moeten liggen. De rechter heeft dat recent nog eens als overheidsverplichting bevestigd in de Urgenda-zaak.

Vorig jaar was 14,5 procent vermindering gerealiseerd. Volgend jaar zal de vervroegde sluiting van de Nuon-kolencentrale Hemweg in Amsterdam een extra bijdrage leveren, maar zonder nieuwe ingrijpende maatregelen lijkt de nationale doelstelling voor 2020 vooralsnog niet haalbaar. Een deel van de politiek wil daarom verdere verkleining van de veestapel.

Teuggang

Volgens Brusselse cijfers slaat Nederland op EU-niveau niet echt een goed figuur. Gemiddeld over heel Europa is de de teruggang van 25 procent al gerealiseerd. De uitstoot van broeikasgas per inwoner van Nederland is 11,3 ton CO2-equivalenten, 34 procent boven het gemiddelde van de Europese Unie. Maar vier lidstaten doen het op dit punt slechter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer