Inkomen melkveehouder daalt met 6.400 euro

Een gemiddeld melkveebedrijf had in 2019 te maken met 6.500 euro aan hogere kosten. De totale opbrengsten bleven nagenoeg gelijk. Daardoor daalde het gemiddelde inkomen naar 31.000 per onbetaalde aje. Dat blijkt uit een analyse van Agrimatie van Wageningen University & Research.

Inkomen+melkveehouder+daalt+met+6%2E400+euro
© Twan Wiermans

In 2018 lag het inkomen van een gemiddeld melkveebedrijf nog op 37.400 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (oaje). 'Dat is in principe het salaris van de ondernemer, het staat gelijk aan 2.000 uur werken', aldus Harold van der Meulen, bedrijfseconomisch onderzoeker bij Agrimatie.

Het inkomen ligt in 2019 dus 6.400 euro lager dan in 2018. De inkomensdaling is veroorzaakt door hogere kosten van voer, gebouwen en machines. Volgens Van der Meulen zijn de kosten van voer gestegen door de hogere prijzen van krachtvoer. 'Ook kampten boeren door de droogte met minder voer.'

Machines

Verder merkt de econoom op dat de kosten voor machines en werktuigen zwaarder op het bedrijf drukken. 'De beoogde schaalvergroting is op veel melkveebedrijven uitgebleven vanwege de fosfaatwetgeving. De gemaakte machinekosten verdeel je daardoor over minder eenheden.'

De prijsstijging van elektriciteit (+10 procent) en gas (+11 procent) was stevig, maar de absolute stijging van de energiekosten was met 700 euro per bedrijf gering.

De totale opbrengsten bleven in 2019 nagenoeg onveranderd. De zuivelopbrengsten namen toe, maar de verkoopopbrengsten van kalveren daalden. Uit de cijfers van Agrimatie blijkt dat de melkproductie per bedrijf met 2,5 procent steeg, dit komt vooral door de stijging van het aantal melkkoeien per bedrijf. De stijging van de melkproductie per koe bleef beperkt tot 0,3 procent.

Het inkomen per 100 kilo melk daalde in 2019 naar een niveau van 5,3 euro (-19 procent), vooral door de iets lagere melkprijs. Van der Meulen verwacht dat het inkomen het komend jaar onder druk blijft staan. 'Het is een punt van zorg.'

Het salaris van een melkveehouder is in 2019 beduidend lager dan die van varkensboeren. Daar lag het inkomen van een gemiddeld bedrijf op 257.000 euro per oaje. Dat komt door veel hogere opbrengsten door gestegen prijzen voor biggen (+37 procent) en vleesvarkens (+22 procent).


Circa een kwart van de opbrengstijging van gemiddeld ongeveer 360.000 euro is overigens te danken aan de aanwas van varkens op de eindbalans. Die dieren worden pas in 2020 verkocht, maar zijn gewaardeerd tegen de actuele hoge prijzen.

De prijsstijgingen zijn het gevolg van een tekort aan varkensvlees doordat er wereldwijd, maar vooral in Oost-Azië, sinds vorig jaar op grote schaal Afrikaanse varkenspest is uitgebroken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer