FDF noemt omstreden vergelijking jodenvervolging 'wellicht onhandig'

Een vergelijking van de huidige boerensituatie met de jodenvervolging, vrijdag door Farm Defence Force (FDF)-voorzitter Mark van den Oever, heeft veel stof doen opwaaien. De organisatie laat zaterdag weten dat de uitspraak 'wellicht onhandig' is en niet het doel had om mensen te kwetsen. Wel zijn er volgens FDF zorgelijke overeenkomsten.


FDF+noemt+omstreden+vergelijking+jodenvervolging+%27wellicht+onhandig%27
© Nieuwe Oogst

'Als er straks geen boeren meer zijn, zeg dan niet: wir haben es nicht gewusst', zo stelde Van den Oever vrijdag in Den Bosch bij het inspreekrecht in het provinciehuis van Noord-Brabant. Later die dag blijft hij tegenover Omroep Brabant achter deze verklaring staan: 'Ook nu is het een kleine bevolkingsgroep die systematisch in een hoek wordt gedreven en die van haar land wordt verdreven.'

Zorgelijke overeenkomsten

'Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit. We zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen', stelt Farm Defence Force één dag later in een verklaring.

In een schriftelijke toelichting vult woordvoerder Sieta van Keimpema aan: 'De boerenberoepsgroep moet echter alsnog flink worden gereduceerd, vinden bepaalde groepen in de maatschappij. Ze moeten hun dieren weg doen, hun bedrijven beëindigen en plaats maken voor schimmige doelen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. Zodat anderen door kunnen gaan met hun vervuilende praktijken.'

'Dat veel boeren van Nederland zich daardoor onveilig en ongewenst voelen; ervaren dat ze moeten wijken - óók als ze dat niet willen; zijn díe vergelijkingen waar wij ons zorgen over maken. Wellicht was de vergelijking onhandig. Maar dat gevoel van minderwaardigheid onder veel boeren, zou zeker serieus genomen moeten worden', aldus Van Keimpema.

Storm van kritiek

De eerste uitspraak van Van den Oever leidde tot een storm van kritiek. 'Een onvoorstelbaar domme uitspraak. Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn?'', reageerde directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught bij Omroep Brabant.

LTO-voorzitter Mark Calon neemt eveneens afstand van de uitspraak, zo stelt hij in het Brabants Dagblad: 'De vergelijking slaat nergens op en kost het boerenprotest sympathie en dat is nou net niet de bedoeling. Iedere organisatie die boeren en tuinders een warm hart toedraagt heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de grote steun van de burger te behouden.'
Ook vanuit het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt is er weinig lof. 'Mede namens het dagelijks bestuur van het NAJK neem ik nadrukkelijk afstand van de uitspraken van Mark van de Oever van FDF. De vergelijking die hij maakt is totaal ongepast en doet volstrekt geen waarde aan de mooie sector waar wij met zijn allen voor staan', twitterde voorzitter André Arfman.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer