Melkveehouders slepen Rabobank voor de rechter

Twaalf melkveehouders slepen Rabobank voor de rechter. Ze vinden dat de bank verantwoordelijk is voor de financiële problemen die ze kregen na invoering van de nieuwe fosfaatwetgeving.

Melkveehouders+slepen+Rabobank+voor+de+rechter
© Twan Wiermans

Centraal punt voor de melkveehouders is de zorgplicht die de bank volgens hen heeft. De bank wist al voordat het melkquotum verviel dat er nieuwe regelgeving zou komen om de groei van de sector te beperken.

'Dit zijn melkveehouders met voldoende grond onder hun bedrijf', legt hun advocaat Olivier van Hardenbroek uit. De ondernemers gingen er zelf vanuit dat grondgebondenheid de nieuwe norm zou worden. Toen de nieuwe peildatum voor fosfaatrechten werd ingevoerd, hadden ze de nieuwe stallen nog niet vol staan. Ze wilden de stallen geleidelijk met eigen jongvee gaan vullen.'

Gedragscode

De advocaat wijst op de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering. 'Daarin staat dat banken wel degelijk een zorgplicht hebben voor kleine bedrijven, zoals een melkveebedrijf.' Rabobank zelf geeft aan die zorgplicht niet te hebben. Die geldt volgens de bank alleen voor de particuliere klanten.

Rabobank had melkveehouders moeten waarschuwen voor de risico's, meent Van Hardenbroek. 'De directeur van Rabobank heeft in 2017 zelf gezegd dat hij al vijf jaar wist dat er nieuwe wetgeving zou komen. Ondertussen is de bank gewoon doorgegaan met het financieren van nieuwbouw, zonder dit te bespreken met de ondernemers.'

Grond als garantie

Van Hardenbroek vermoedt dat de grond onder de melkveebedrijven voor Rabobank voldoende garantie was om toch te financieren. 'Er was voor de bank geen noodzaak voor om melkveehouders te attenderen op de risico's. De leningen werden gewoon verstrekt. In totaal heeft de bank 18 miljard geïnvesteerd in de melkveehouderij.'

De advocaat van de melkveehouders noemt de situatie voor de ondernemers 'heel zuur'. 'Het zijn bedrijven die fors hebben geïnvesteerd. Dat is ook goed voor dierenwelzijn en emissievermindering. Nu dreigt innovatie de strop te worden voor deze bedrijven, terwijl bedrijven met oude, meer vervuilende stallen geen probleem hebben.'

Dagvaarding

De dagvaarding van Rabobank wordt waarschijnlijk maandag verstuurd. De advocaat verwacht dat de zaak in april of mei voor de rechter komt. Ondertussen lopen er ook nog zaken tegen de rijksoverheid over de fosfaatwetgeving bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het CBb heeft nog heel 2020 nodig om deze rechtszaken af te handelen. In deze zaken zijn tot nu toe nog maar weinig melkveehouders in het gelijk gesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer