Overijssel: ruimte voor innovatie, ondanks stikstofbeleid

Voor boeren rond Overijsselse Natura 2000-gebieden is 'absoluut toekomst'. Dat stelt landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher in reactie op het publiceren van de beleidsregels rond stikstof. 'Niet alleen voor komend jaar, maar ook voor volgende generaties.'

Overijssel%3A+ruimte+voor+innovatie%2C+ondanks+stikstofbeleid
© ANP Persbureau

De SGP'er zegt de emotie en zorgen die boeren veelvuldig uitten in de stikstofdiscussie goed te begrijpen. 'Gezien alle druk die er op ze wordt uitgeoefend, snap ik dat het mensen behoorlijk raakt. Maar er moet wel iets gebeuren, iets wat veel boeren ook inzien.'

De stikstofuitstoot moet terug en agrarische gezinsbedrijven zijn daarvoor nodig, stelt Ten Bolscher. 'Als provincie willen we boeren de ruimte geven om te innoveren. Op die manier kun je bedrijven behouden en stikstof reduceren.'
Volgens Ten Bolscher is er dan ook toekomst voor boerenbedrijven rond Natura 2000-gebieden. Zaak daarbij is dat bedrijven financieel gezond en duurzaam zijn.

'Je hoeft echt geen natuurboer te worden, maar wel een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de natuur. En ondertussen een goede boterham kunnen verdienen. Niet alleen voor komend jaar, maar ook de jaren daarna en voor de volgende generatie. Daar gaan we als provincie keihard aan werken.' Overijssel doet dat onder meer met het Agro&Food-programma, waarmee de provincie bedrijven helpt om toekomstbestendige keuzes te maken. 'Daar is veel behoefte aan bij ondernemers.'

Gesprekken met sector

Ten Bolscher zegt dat de input van Overijssel op de herziene beleidsregels groot was. 'Ik durf wel te stellen dat we veel invloed hebben gehad. Overijssel heeft het voortouw genomen door veel te spreken met de sectoren, waaronder de agrarische. Doel was om te kijken welke zaken belangrijk zijn voor de sectoren en kijken hoe we de onbedoelde effecten van de eerste versie eruit konden halen.'

Daarbij stonden volgens de gedeputeerde twee doelen centraal: stikstofreductie en het mogelijk maken van ondernemerschap. 'Ik denk dat het goed is gelukt. Vorige week hebben we de hoofdzaken uit de beleidsregels toegelicht aan sectorvertegenwoordigers. Vanuit alle kanten kregen we waardering, omdat ze hun input terugzien. De maatregelen die er nu liggen, zijn reëel', zegt Ten Bolscher.

Provincie en landbouworganisaties hebben de intentie uitgesproken ook in de toekomst met elkaar in gesprek te blijven. 'Met elkaar praten werkt veel beter dan over elkaar. Richting de sector zeggen we: zijn er knelpunten, kom ermee bij ons.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer