Harde acties verdelen boeren

Farmers Defence Force (FDF) heeft woensdag 18 december uitgeroepen tot boerenactiedag. Vroeg in de ochtend zijn boeren opgeroepen zich te verzamelen op afgesproken plekken verspreid over het land. Van daaruit krijgen zij instructies van de leiding om door te reizen naar, zoals de organisatie het zelf noemt, ‘targets’ die met ‘dodelijke precisie’ geraakt moeten worden.

Harde+acties+verdelen+boeren
© Dirk Hol

Welke doelen zij gekozen hebben, is nog onduidelijk en wordt geheimzinnig in het midden gelaten. Uit berichten op social media zou het gaan om distributiecentra vanwaaruit de supers beleverd worden. De blokkades zouden een ‘kinkje in de kabel’ van de Nederlandse voedselvoorziening moeten leggen.

De koepel van supermarkten (CBL) is naar de rechter gestapt om via een kort geding te proberen een mogelijke blokkade te voorkomen. FDF noemt deze stap voorbarig, omdat nog niet officieel is gecommuniceerd wat de ‘targets’ nu echt gaan zijn. Dat wordt woensdag pas bekendgemaakt.

Hoe het ook zij, de harde acties en bijbehorende militante taal doorspekt met Duitse teksten die worden verspreid op social media, lijken steeds meer weerstand op te roepen bij boeren. Uit een online peiling deze week onder LTO-leden blijkt dat het gros niets voelt voor harde acties. Weliswaar geeft 71 procent aan bereid te zijn met acties en demonstraties de boerenlobby te willen ondersteunen, maar mits deze publieksvriendelijk en wettelijk toegestaan zijn. Nog geen 30 procent ziet iets in harde acties.

Bij alle boeren is het geduld inmiddels wel op

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Veel van wat er daadwerkelijk gaat gebeuren woensdag, zal afhangen van het overleg aanstaande maandag met landbouwminister Carola Schouten op het Catshuis. Een delegatie van het Landbouwcollectief is opnieuw uitgenodigd voor overleg.

Het is te hopen dat Schouten nu eindelijk duidelijkheid gaat geven over hoe zij denkt uit de stikstofimpasse te komen. Want bij alle boeren en onderhandelaars is het geduld inmiddels wel op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer