Vicepremier De Jonge: blokkade dient geen enkel doel

'Acties horen erbij', vindt vicepremier Hugo de Jonge . 'Het staat iedereen vrij zijn punt te maken, maar ik denk dat je geen enkel doel dient als je andere ondernemers pest of mensen dwars zit.'

Vicepremier+De+Jonge%3A+blokkade+dient+geen+enkel+doel
© Ministerie van VWS

Dat meldde De Jonge in reactie op de blokkade van het vliegveld in Eindhoven en de suggesties van mogelijke blokkades van supermarkten en distributiecentra. Hij reageerde vrijdagmiddag tijdens het wekelijkse persconferentie in aansluiting op de ministerraad.

'Als je mensen wil overtuigen van je punt, dan lijkt het mij dat je niet iemand overtuigd door je dikke trekker voor de supermarkt te zetten. Het is toch niet zo dat mensen die het eerst niet met je eens zijn, dan ineens denken, misschien heeft 'ie toch gelijk. Zo werkt dat toch niet?'

Meedenken over een oplossing

'Ik begrijp dat er weinig draagvlak onder boeren is voor dit soort acties', vervolgde De Jonge. 'Wij blijven graag in gesprek met iedereen die wil meedenken over een oplossing. Daarom zitten we maandagochtend met de organisaties van de Landbouw Collectief om de tafel.' De Jonge riep de boeren op 'het hoofd koel te houden'.


De Jonge blikte ook vooruit op de behandeling van de Spoedwet aanpak stikstof in de Eerste Kamer. Hij wilde niet kwijt of er in de Eerste Kamer inmiddels voldoende steun is voor de wet. 'We hebben de Spoedwet met alle partijen besproken. Ik ga ervan uit dat zij begrijpen dat deze wet nodig is om dit probleem vlot te trekken. We willen een zo groot mogelijk draagvlak.'

Duidelijkheid over maatregelen

De Jonge rekent erop dat de politici de maatregelen voor de korte termijn in de Spoedwet in relatie zien met de maatregelen voor de lange termijn om de stikstofemissie terug te dringen. Over die maatregelen moet de komende week ook meer duidelijkheid komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer