Voorkomen generieke krimp heeft prioriteit

De LTO-leden hechten het meeste belang aan het voorkomen van generieke krimp van de veestapel, behoud van de latente ruimte en herijking van Natura 2000-gebieden. Dat blijkt uit een enquête onder vijfduizend LTO-leden.

Voorkomen+generieke+krimp+heeft+prioriteit
© Dirk Hol

Met deze ledenconsultatie wilde LTO Nederland helder krijgen hoe de leden denken over de mogelijke wegen uit de stikstofimpasse. Ook is gepeild welke maatregelen van de overheid de grootste impact hebben. Respondenten kwamen zowel uit de multifunctionele, plantaardige als dierlijke sectoren.

LTO heeft zich steeds uitgesproken tegen generieke krimp van de veestapel. De commissie-Remkes en het kabinet zitten ook op deze lijn. Zij geven de voorkeur aan een gebiedsgerichte aanpak.

Vergunde ruimte behouden

Wat betreft de latente ruimte kan volgens LTO vergunde stikstofruimte niet worden ingenomen. In de voorgestelde provinciale beleidsregels die deze week zijn aangenomen, met uitzondering van Friesland, wordt de gerealiseerde stalcapaciteit aangehouden. 'De vergunde ruimte moet volledig behouden blijven voor vereffening, zodat bedrijven kunnen blijven ontwikkelen en verduurzamen', zegt voorzitter Marc Calon van LTO.


Calon wijst erop dat boeren hebben geïnvesteerd in de vergunde capaciteit, ook al wordt die op dit moment niet altijd gebruikt. 'Eens vergund moet ook echt vergund blijven. Dit is een belangrijk punt voor de boeren. Hiervoor is LTO bereid juridische procedures te starten.'

Gijzeling

LTO wil dat de huidige Natura 2000-gebieden kritisch tegen het licht worden houden. De organisatie stelt dat de juridische status van deze gebieden Nederland niet in gijzeling mag houden. LTO is blij dat landbouwminister Carola Schouten hiernaar wil kijken.

Als het gaat om belangrijke maatregelen, staat een realistische generieke drempelwaarde op de eerste plaats. Een drempelwaarde kan volgens LTO de stikstofimpasse voor 90 procent van de boeren oplossen. Dat geldt ook voor de circa 3.000 boeren die onder het PAS geen vergunning konden aanvragen, maar een melding moesten doen.

Spoedwet aanpak stikstof

Schouten zei eerder ook zo'n drempelwaarde na te streven. Maar de Spoedwet aanpak stikstof geeft toch ruimte om per sector verschillende drempelwaardes te hanteren.

Calon is er daarom niet gerust op. 'Als de drempelwaarde gebiedsgericht en per sector wordt uitgevoerd, dan kunnen de provincies ermee aan de haal gaan. Dat kan desastreus uitpakken. We blijven hier zwaar op inzetten, dat geldt ook voor het loslaten van de voorgestelde koppeling tussen productierechten en stikstofruimte.'

Vergunningplicht

LTO-leden maken zich ook zorgen over een vergunningplicht voor beweiden en bemesten, zoals in de RvS-uitspraak is genoemd. Calon vindt dit onacceptabel.

'Beweiden en bemesten is een onderdeel van de normale bedrijfsvoering', zegt de LTO-voorzitter. 'Je verplicht een bakker ook niet om voor elk brood een vergunning aan te vragen! De commissie-Remkes moet dit in het vervolgadvies opnemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer