Overijssel verduurzaamt agro food sector

Provinciale Staten van Overijssel hebben deze week de aftrap gegeven voor een programma voor verduurzaming en innovatie van de agro&foodsector. Met dit programma is 12 miljoen euro gemoeid.


Vanuit het programma Agro & Food 2016 – 2019 wil de provincie vernieuwende projecten ondersteunen waarin ondernemers, onderzoeksinstellingen en onderwijs samenwerken om oplossingen te vinden voor vraagstukken in de sector.

Belangrijk

De agro&food sector is belangrijk voor Overijssel; zij is goed voor 10 procent van de inkomsten, 15 procent van de banen en 70 procent van het grondgebruik. En 100 procent van de Overijsselaars heeft dagelijks met agro&food te maken. De sector staat voor een omslagpunt. Overijssel anticipeert daarop met een investering in verduurzaming en innovatie van de agro&food sector.

Oplossingen

Gedeputeerde landbouw Hester Maij over het nieuwe programma: 'De agro&food sector wordt geconfronteerd met belangrijke vraagstukken. Het draagvlak in de samenleving voor de traditionele manier van produceren verandert. Markten zijn onvoorspelbaar en technische veranderingen in de landbouw en verwerkende industrie gaan erg snel. Met het agro&food programma willen we de sector, die in Overijssel sterk is, stimuleren en helpen om oplossingen te vinden voor die vraagstukken.

Oplossingen die de agro&food sector in heel Nederland maar ook daarbuiten verder helpen. De levensmiddelen sector biedt mooie toekomstperspectieven voor MBO-ers, ook om die reden is een duurzame versterking van de sector belangrijk voor Overijssel.'

Innovatielabs

In het agro&food programma gaat het om zes thema’s: gezond produceren (antibioticareductie), duurzame voedselbodem (versterken van de veerkracht van de bodem, mestverwerking en precisielandbouw), de stal van de toekomst (stallen toegepast op de natuurlijke behoeften van het dier), waardevolle voedselketens (nieuwe eiwitten, korte afzetketens), natuurrijk ondernemen (natuurinclusieve landbouw) en de boer als buur.

Ondernemers, onderzoekers, onderwijs en overheden dagen elkaar uit om in innovatielabs oplossingen voor vraagstukken op deze zes terrein te ontwikkelen. In een innovatielab staat een duurzaamheidsvraagstuk centraal, willen ondernemers koploper worden en is kennisdeling de standaard.

Regionale fondsen

De provincie faciliteert en is co-financier. Het Innovatiefonds Overijssel wordt opengesteld voor aanvragen van ondernemers uit de agro&food sector en de provincie ondersteunt de ontwikkeling van regionale fondsen zoals het Regio Zwolle Incubatorfonds.

Voor het oplossen van kennisvragen zet de provincie zogenaamde kennisvouchers in. Binnen de innovatielabs kunnen nieuwe businesscases ondersteund worden met een bijdrage uit de proof of conceptregeling. De innovatielabs worden ondersteund door partijen uit het bestaande innovatie-ecosysteem; kennispoort regio Zwolle, Oost NV, het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland en Natural Lifestockfarming.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer