Zaadcoating+met+neonics+mag+ook+volgend+jaar+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Ses van der Have

Zaadcoating met neonics mag ook volgend jaar in België

Belgische telers van suikerbieten kunnen ook voor teeltseizoen 2020 nog beschikken over zaaizaad dat is behandeld met de middelen Cruiser of Poncho Beta.

Fytoweb, de Belgische autoriteit voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, meldt dit deze week in een bericht op de eigen website. Het betreft een toelating in bijzondere omstandigheden. De toelatingsautoriteit gaat ervan uit dat deze noodmaatregel volgend jaar niet meer herhaald kan worden.

Dit omdat de betreffende neonicotinoïden Europees al verboden zijn. Er zijn daardoor onvoldoende gegevens beschikbaar om na te gaan of de betreffende toepassing nog steeds voldoet aan de huidige toelatingseisen.

Strenge voorwaarden

Overigens heeft het afgelopen jaar slechts zo'n 30 procent van de Belgische bietentelers nog met neonics gecoat zaad toegepast. Aan het gebruik zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo mag gedurende twee jaar na het zaaien op het betreffende perceel alleen gewassen geteeld worden die niet bloeien of niet bezocht worden door bijen. Pas na drie jaar is het weer mogelijk om bijvoorbeeld aardappelen te poten of mais te zaaien.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer