Schade+door+Afrikaanse+varkenspest+Belgi%C3%AB+stijgt
Nieuws
© Twan Wiermans

Schade door Afrikaanse varkenspest België stijgt

De Afrikaanse varkenspest kost de Belgische vleessector 22,5 miljoen euro per maand. Volgens de Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) loopt de totale schade op tot minstens 700 miljoen euro.

Dat laat bestuurder Michael Gore weten. Nadat de Afrikaanse varkenspest vorig jaar onder wilde zwijnen werd ontdekt in de bossen van de Belgische provincie Luxemburg, sloten 25 landen hun grenzen voor Belgisch varkensvlees.

India, Vietnam en Singapore laten het vlees inmiddels deels weer toe. België is in onderhandeling met China om weer toegang tot de markt te krijgen en zo ook te profiteren naar de grote vraag in dat land.

Minder hoge prijs

In de Europese Unie en ook veel andere landen heeft België wel vlees kunnen afzetten, maar tegen een minder hoge prijs dan bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse vleesverwerkers. De handel maakt gebruik van de verminderde populariteit van varkensvlees.

Voor de vlees- en varkenssector is het moeilijk te verkroppen. Gore: 'Nog geen 2 procent van de varkens zit in de getroffen provincie Luxemburg. Toch ondervindt de hele Belgische sector de gevolgen. Uit een andere crisis blijkt dat het tien jaar duurt, voordat het imago weer op het oude niveau is. De komende jaren houden we hier dus last van.'

Na een jaar

Als er een jaar geen nieuwe gevallen van varkenspest meer worden gevonden, mag België weer varkensvlees exporteren naar de 22 landen die het vlees weigeren.

Enkele weken geleden werd nog een kadaver gevonden van een zwijn dat is overleden aan Afrikaanse varkenspest. Gore: 'Er is discussie of er geteld moet worden met de overlijdensdatum van het zwijn of de datum dat het kadaver is gevonden. Wij gaan ervan uit dat het laatste geval van augustus is. In het gunstigste geval kunnen we volgend jaar augustus weer exporteren.'

Boerenbond

Ook boerenbelangenbehartiger Boerenbond hoopt dat de markten snel opengaan. 'Momenteel ligt de prijs die varkenshouders ontvangen voor de varkens, 6 cent per kilo geslacht gewicht achter ten opzichte van hun collega's in Nederland en Duitsland', zegt woordvoerder Vanessa Saenen van Boerenbond. 'Dit is volledig toe te schrijven aan de varkenspest.'

Voor Vlaamse varkenshouders loopt de crisis flink in de papieren. Saenen: 'Voor een gewoon varkensbedrijf komt dit neer op ongeveer 35.000 euro minder inkomen op jaarbasis ten opzichte van boeren in Nederland. Ook de biggenprijzen hebben hieronder te lijden gehad. Gemiddeld mag je dit toch wel schatten op 1,5 euro per big over de gehele periode.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer