Aardappelproductie+stijgt+in+Belgi%C3%AB+met+een+derde
Nieuws
© Wim van Vossen

Aardappelproductie stijgt in België met een derde

De aardappelproductie in België kent dit jaar met ruim 33 procent een forse stijging ten opzichte van 2018, zowel door toename van de oppervlakte als de opbrengst per hectare.

Dit blijkt uit cijfers van het Belgische statistische bureau Statbel. Volgens de voorlopige productieraming van de landbouwteelten voor 2019 zijn er voor de meeste akkerbouwgewassen grote productiestijgingen ten opzichte van vorig jaar.

Volgens Statbel komt dit vooral doordat 2018 een slecht jaar was ten gevolge van de droogte. De stijging ten opzichte van het vijfjaarlijkse gemiddelde is minder groot.

Wintertarwe

De productie van wintertarwe en wintergerst stijgt in België met 25 procent door de toename van de oppervlakte met ruim 6 procent in combinatie met een hoge opbrengst.

Ondanks de daling van de oppervlakte korrelmaïs met 9,5 procent stijgt de productie met bijna 20 procent ten opzichte van 2018. De productie blijft wel nog onder het vijfjaarlijkse gemiddelde.

Suikerbieten

De productie suikerbieten daalt met ruim 9 procent door de afname van de oppervlakte met 7,5 procent. Er werd in België ruim 37 procent minder koolzaad geproduceerd door een afname van de oppervlakte (min 17 procent) en de opbrengst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer