Proeftuin voor groente- en aardappelverwerking

De Universiteit Gent geeft op 4 december de aftrap voor de bouw van onderzoeksgebouw VEG-i-TEC, een proeftuin voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie.

Proeftuin+voor+groente%2D+en+aardappelverwerking
© Haijo Dodde

In het onderzoeksgebouw zal industrieel toegepast onderzoek en ontwikkeling plaatsvinden. Dat gebeurt niet enkel op laboratoriumschaal, zoals gebruikelijk, maar ook op semi-industriële schaal. Het gaat hier om R&D rond de verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen enerzijds, en energie- en watermanagement in de agro-voedingsindustrie anderzijds.

Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen. Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken wordt bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen te hergebruiken in voedingssupplementen.

Groot belang

Het is geen toeval dat een dergelijk onderzoeksgebouw in België komt te staan, want het belang van de aardappel- en groentenverwerkende industrie is bij onze zuiderburen groot. In 2018 werd in België ruim een miljoen ton diepvriesgroenten verwerkt, goed voor 29 procent van de Europese productie en een stijging van meer dan 30 procent ten opzichte van 2006.

Ook de Belgische aardappelverwerkende industrie neemt een prominente plaats in op de Europese markt en groeit sterk. Zo werd in 2017 4,6 ton aardappelen verwerkt, een stijging van ruim 3,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De aardappelverwerkende bedrijven in België exporteren 90 procent van hun totale productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer