Streek is aan zet voor meer natuurinclusief

Noord-Nederland is voorloper bij een verdere integratie van landbouw en biodiversiteit. Via de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw gaan in acht deelgebieden de komende tijd tientallen projecten van start, kondigt programmamanager Titian Oterdoom aan.

Streek+is+aan+zet+voor+meer+natuurinclusief
© SNN

Deze regiodeal wordt een echte uitdaging, waarschuwt Oterdoom op een bijeenkomst voor Veenkoloniale boeren en beleidsmakers. Niet alleen omdat boeren wordt gevraagd eerder gebaande paden los te laten, maar ook omdat een nieuwe structuur wordt opgezet om te kunnen inspelen op plaatselijke omstandigheden.

Noord-Nederland is daarmee de eerste regio die zo intensief aan de slag gaat met natuurinclusieve landbouw en verbetering van de biodiversiteit. 'Was de regiodeal in eerste instantie een samenwerking van de provincies met het Rijk, het wordt nu vanuit de landbouw en in de streek verder uitgewerkt. Dat vergt in het begin meer tijd. Maar dat is het waard en heel Nederland kijkt naar ons', aldus Oterdoom.

20 miljoen euro

Via de regiodeal komt tot 2023 20 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die de biodiversiteit, de landschapskwaliteit en de agrarische sector dienen. De tijd is rijp voor een nieuwe aanpak waarin economie, ecologie en landschap meer in balans zijn, stellen de initiatiefnemers.

Gebiedsgericht biedt meer voor de regio dan praktijkgericht

Titian Oterdoom, programmamanager

Agrariërs, landbouwpartners, grondeigenaren, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties worden aangespoord om mee te doen, legt Oterdoom uit. 'Via het gebied en de praktijk willen we de gereedschapskist van de boer vergroten. Nieuwe verdienmodellen vinden, waarbij biodiversiteit, gezonde bodem en een leefbaar landschap vooropstaan.'

Aanpak per regio

In plaats van een praktijkaanpak per bedrijf is in dit geval gekozen voor een aanpak per regio, rekening houdend met de grondslag, de waterhuishouding en het landschap. Zo wordt de aansluiting gezocht bij de plaatselijke omstandigheden. 'Gebiedsgericht biedt in dit geval meer voor de regio dan praktijkgericht.'


Het gaat dan om de deelgebieden Schiermonnikoog, Friese kleiweide, Friese veenweide, Drents Plateau, Veenkoloniën, Westerwolde en Oldambt. Diverse projecten zijn al gestart of staan in de startblokken. Zoals Boeren met de Natuur op Schiermonnikoog, Natuurinclusieve landbouw in veenweidegebied en de Groote Veenpolder, Duurzame Melkveehouderij Drenthe, de Biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw in de Veenkoloniën, de Pilot Westeresch en Midwolder Bouwten.

Eenvoudige maatregelen

Met relatief eenvoudige maatregelen is nog een wereld te winnen, bevestigt Peter Harry Mulder. De akkerbouwer uit Muntendam zoekt naar een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Dat betekent meer begroeiing op overhoekjes, een extensiever bouwplan, een natuurlijk bermbeheer door de gemeente en geen insecticiden meer gebruiken. Zo zag hij het aantal broedende akkervogels op zijn grond in twee jaar tijd verdubbelen.

'De transitie gaat spelenderwijs: stoppen met ploegen, meer bodembedekkers gebruiken en een ruimere vruchtwisseling. Daar waar je het toepast, zie je direct resultaat. Dat stemt optimistisch.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer