Handboek hulpmiddel voor boer met groene ambities

Het boek Biodivers Boeren is geschreven vanuit de gedachte van een boer die rond zijn bedrijf meer aan natuurwaarde wil doen. Dat zei co-auteur Jan Willem Erisman bij de presentatie van het boek tijdens het Nationaal Congres Natuurinclusieve Landbouw.
Intensief

Handboek+hulpmiddel+voor+boer+met+groene+ambities
© Rianne den Balvert

Het eerste exemplaar werd woensdag tijdens het uitverkochte congres uitgereikt aan Landbouwminister Carola Schouten. De auteurs stikstofexpert Jan Willem Erisman, tevens directeur van het Louis Bolk Instituut, en business developer Rosemarie Slobbe van het Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving hebben een praktisch handboek over natuurinclusieve landbouw geschreven.

'Bij het schrijven zijn we uitgegaan van een boer die stap voor stap meer biodiversiteit wil toevoegen aan een gangbaar perceel’, zegt Erisman die met het boek duidelijk wil maken wat natuurinclusieve landbouw inhoudt.

‘Met dit boek willen we aan die onduidelijkheid een einde maken. Maar we willen vooral ook inspireren; laten zien wat je als boer - van intensief tot biologisch – allemaal kunt doen. Ik hoop dat mensen aan de slag gaan, dingen gaan uitproberen. Veel agrariërs zullen dan merken dat bewust omgaan met de eigen resources veel geld kan opleveren.’

Erisman raadde Schouten het boek te lezen. Hij claimt dat als boeren de inhoud van het boek toepassen de stikstofemissie uit de landbouw met 50 procent gereduceerd kan worden.

Supermarkt

Naast boeren zien de schrijvers, en ook minister Schouten, een bredere doelgroep voor het boek. De auteurs wijden een hoofdstuk aan een biodiverse aanpak voor de hele keten van boer tot supermarkt en consument en doen suggesties voor de verbetering van het verdienmodel van de boer.

Volgens de bewindsvrouw moet het boek door alle ketenpartners van boeren en tuinders gelezen worden. ‘Dit boek geeft vorm aan het oude principe van boeren in evenwicht met de natuur. Dit moet verplichte kost worden in het groene onderwijs, want het is belangrijk dat deze kennis wordt doorgegeven.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer