Friet+eten+en+tegelijk+de+bodem+verbeteren
Nieuws
© FoodUp! Brabant

Friet eten en tegelijk de bodem verbeteren

Een nieuw product, Frietje Precies, wordt tijdens de komende Dutch Design Week van 19 tot 27 oktober in Eindhoven gepresenteerd. Volgens de initiatiefnemers een bodemvriendelijk frietje van aardappel, pastinaak en bataat dat de bodem en het verdienvermogen van de boer verbetert.

Frietje Precies is het resultaat van de ontwikkeling van een nieuwe natuurinclusieve landbouwmethode die precisietechnologie combineert met strokenteelt. Het concept is bedacht door de ontwerpers van Ultra Ultra op verzoek van FoodUp! Brabant, een initiatief van provincie Noord-Brabant.

Precisielandbouwer Jacob van den Borne verbouwt de aardappelen, pastinaken en bataten met behulp van drones, sensoren en data. De initiatiefnemers willen hiermee zowel de bodemkwaliteit als het verdienvermogen van de boer verbeteren.

Meer biodiversiteit

Door verschillende gewassen en bloemen in rijen af te wisselen, worden de gewassen op een natuurlijke manier weerbaarder tegen extreem weer en ziektes. De grotere gewassen- en bloemenvariëteit zorgt daarnaast voor meer biodiversiteit door een rijker leven op, rond en onder de akker.

Sensortechnologie en robotica maken het mogelijk om heel precies de staat en behoeften van de akker en de gewassen in kaart te brengen.

Zo kan de boer elke afzonderlijke plant exact dat geven wat de plant nodig heeft. De ondernemer hoeft alleen in te springen op momenten dat het nodig is. Dat zorgt ervoor dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en water sterk afneemt of zelfs stopt, terwijl de oogstopbrengst en de kwaliteit van de bodem verbeteren.

Steun in de rug

'Dit is een steun in de rug voor grote akkerbouwers die een fundamenteel nieuwe aanpak zoeken', stelt Van den Borne.

'In de toekomst zaaien we geen monoculturen meer in, maar staan er op de akkers allerlei planten door elkaar. We staan aan het begin van deze transitie. Frietje Precies is het eerste consumentenproduct dat we op deze manier op relatief grote schaal zijn gaan telen', laat de precisielandbouwer weten.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Landbouw heeft donderdag de eerste 10.000 porties friet besteld die op de Dutch Design Week voor een bodem- en boervriendelijke prijs worden aangeboden. Met haar bestelling wil provincie Noord-Brabant deze vorm van akkerbouw een duw in de rug geven. 'Door de boer invloed te geven op zijn afzet, houdt hij per aardappel, bataat en pastinaak meer geld over. Dat maakt boer en bodem toekomstbestendig.'

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer