Biotechniekdag als biologische Agritechnica

Met 's werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs nog vers in het geheugen konden biologische akkerbouwers en groentetelers op 28 november opnieuw hun hart ophalen in Tollebeek. Een loods vol techniek die is toegespitst op chemieloos telen.

Biotechniekdag+als+biologische+Agritechnica
© Niels van der Boom

Met een geschatte 850 bezoekers zijn organisatoren Hagranop, Delphy en HAK dik tevreden met de vierde editie. Naast techniek tonen, is het vooral een netwerkevenement. Trots is Christoffel den Herder van Delphy op het internationale karakter.

'Steeds meer boeren uit andere landen komen naar Tollebeek. We organiseren voor hen ook een excursie. Zo hadden we dit jaar een groep van 25 Zwitserse telers op bezoek. Voor de standhouders brengt het hopelijk handel met zich mee. Nederlandse telers kunnen connecties leggen voor de productafzet', zegt Den Herder.

Keulmac bouwt een uienrooier met dwarsafvoer. Het zwad wordt in tweeën gesplitst, waarna er een tweede bed tussen komt.
Keulmac bouwt een uienrooier met dwarsafvoer. Het zwad wordt in tweeën gesplitst, waarna er een tweede bed tussen komt. © Niels van der Boom

FarmDroid gaat in 2020 in Nederland aan het werk

Fabrikant FarmDroid

Driewielige robot

Een Agritechnica-innovatie die te zien was is de Deense FarmDroid. Deze 700 kilo wegende driewielige robot werd ontwikkeld om suikerbieten te zaaien en schoffelen. Er zijn twaalf exemplaren verkocht, waarvan een ervaring opdoet in een andere teelt. Het zijn geen prototypes, benadrukt de fabrikant. Volgend jaar komt er een naar Nederland.

Een beursprimeur was dat schoffelfabrikant HAK zich importeur mag noemen. Eigenaar Koos Havelaar is enthousiast. 'We willen graag ervaring opdoen en hem hopelijk in andere teelten inzetten', legt hij uit. 'Met onze kennis van schoffeltechniek kunnen we FarmDroid versterken.'

Lagere foliekosten en bredere toepassingen moeten het Ierse Samco een nieuwe impuls geven bij foliezaai.
Lagere foliekosten en bredere toepassingen moeten het Ierse Samco een nieuwe impuls geven bij foliezaai. © Niels van der Boom

Zonnepanelen

De FD20 heeft een combi-element waarmee je zaait en schoffelt. Je zet de elementen om, zodat je tussen de rijen kan schoffelen. De machine komt iedere twee tot drie dagen terug en beroert de grond, zodat kiemend onkruid geen kans krijgt. Drie zonnepanelen leveren de benodigde elektriciteit aan een compacte accu. Zelf opladen kan, maar wordt niet aangeraden.

Op een donkere dag kan de machine toch twaalf uur werken. 'De robot kan 20 hectare zaaien en verzorgen', weet Havelaar. 'De gps-positie van ieder plantje wordt opgeslagen, zodat de machine ook in de rij schoffelt.'

Het was niet de enige robot in Tollebeek. Abemec toonde de Franse Naïo Dino, waar het bedrijf sinds begin dit jaar importeur van is. De Dino rijdt over het gewas heen om te schoffelen. Zijn kleine broertje Oz rijdt tussen het gewas door. Een eerste exemplaar werkt al langer in ons land.

Duitse akkerbouwer Hermann Klünder bouwde een simpele machine die schieters en onkruid uit suikerbieten trekt.
Duitse akkerbouwer Hermann Klünder bouwde een simpele machine die schieters en onkruid uit suikerbieten trekt. © Niels van der Boom

Grote interesse in autonomie technologie

Volgens Den Herder is de interesse in autonome technologie groot. Het werven van (betaalbare) arbeid is een toenemend probleem. Technische oplossingen moeten dit het hoofd bieden. Gangbare collega's, of bedrijven in omschakeling, kampen met soortgelijke problemen.

Een sterk krimpend middelenpakket legt de focus meer op de mechanische onkruidbestrijding. Schoffelmachines hebben de aandacht van importeurs en dealers. Kamps de Wild, de nieuwe importeur van Schmotzer, presenteerde zich. Deze fabrikant werd recent door Amazone overgenomen.

Homburg uit Stiens stond er met Garford, die al jaren de unieke Robocrop-intrarijwieder met camerabesturing produceert. Homburg heeft inmiddels het eerste exemplaar verkocht.

Spuitenspecialist Homburg gaat schoffelen met Garford. Deze intrarijwieder heeft zijn eigen camerabesturing.
Spuitenspecialist Homburg gaat schoffelen met Garford. Deze intrarijwieder heeft zijn eigen camerabesturing. © Niels van der Boom

Nauwkeurig schoffelen

Groenoord presenteerde zich als de Noord-Nederlandse dealer van het Franse Carré. Het nauwkeuriger schoffelen met hulp van camera's of stuurschijven, zoals de Raven RS1, staat eveneens sterk in de belangstelling.

Het aanbod ecoploegen neemt ook toe. Mechanisatiebedrijf Weevers importeert sinds kort het Spaanse Escudero, die gelijkenissen vertoont met Ovlac. Derde aanbieder op de beurs was W.N Kramer met de Italiaanse Emmegiemme.

Weevers importeert zelf de Escudero-ecoploeg. De 8-schaar ploegt 3 meter breed en kan tot 25 centimeter diep.
Weevers importeert zelf de Escudero-ecoploeg. De 8-schaar ploegt 3 meter breed en kan tot 25 centimeter diep. © Niels van der Boom

Ovlac-importeur en marktleider Koeckhoven voert verschillende wijzigingen door aan de Eco-Plus-ploeg. Zo zijn een groter hydraulisch verstelbaar dieptewiel en eigenbouw vorenpakker met stalen ringen leverbaar. De ploegstelen worden in hardox uitgevoerd en zijn met vijf types ondergronders uit te rusten. Het zelfontworpen JK-rister keert de grond nog beter, om tegemoet te komen aan klantwensen.

Koeckhoven verbetert details aan de Ovlac Eco-Plus: een groot hydraulisch verstelbaar dieptewiel en diverse ondergronders.
Koeckhoven verbetert details aan de Ovlac Eco-Plus: een groot hydraulisch verstelbaar dieptewiel en diverse ondergronders. © Niels van der Boom

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer