Tweede+BIOtechniekdag+professioneler
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tweede BIOtechniekdag professioneler

De BIOtechniekdag in de Noordoostpolder was vorige week donderdag een stuk professioneler, internationaler en meer toegespitst op de biologische teelt. Tegelijk had de organisatie het publiek strenger geselecteerd.

Naar schatting 550 belangstellenden kwamen naar de tweede editie van de BIOtechniekdag in de hal van de firma Hagranop in Tollebeek. Daaronder zo'n 70 buitenlanders, vooral telers uit Duitsland, Denemarken en België.

'Vorig jaar werden we verrast door de grote opkomst. We hadden gerekend op ongeveer honderd bezoekers en er kwamen zo'n vijfhonderd telers. Nu zijn we daar beter op voorbereid en is de opzet professioneler', zegt Christoffel den Herder van organisator Delphy.

Ruim 35 aanbieders toonden techniek voor biologische telers of telers die daarin interesse hebben. Het ging om onder andere meststrooiers, schoffel-, zaai- plant- en oogsttechniek. 'We hebben niet meer standhouders, maar wel meer gespecialiseerd op de biologische teelt en de vollegrondsgroenteteelt', zegt Den Herder.

Negen verschillende landen

De organisatie heeft zich dit jaar in het bijzonder gericht op het buitenland. Den Herder: 'Telers uit negen verschillende landen waren aanwezig. Ze kregen de mogelijkheid om deel te nemen aan bedrijfsexcursies op het gebied van biologische teelt. Er was aandacht voor grondbewerking, mechanische onkruidbestrijding en bewaring.'

Tijdens de BIOtechniekdag toonde Delphy machines die nog geen verkoopkanaal hebben. 'Zo willen we nieuwe innovaties voor het voetlicht brengen', geeft Den Herder aan. Het ging onder andere om een slangenpompbemester voor Vinasse en een vierrijige looftrekker en wortelsnijder van Rema.

Schoffelen

De Carré Econet precisieschoffel was één van de innovatieve machines op de BIOtechniekdag. De machine kreeg een zilveren medaille op Agritechnica. De schoffelmachine kan met automatische 3D-camerabesturing heel nauwkeurig het onkruid bestrijden. In Tollebeek stond een 6 meter brede machine, geschikt voor 8 of 12 rijen.

De Robovator voor in de rij schoffelen wordt geïmporteerd door mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman in Andijk. De machine heeft camera's met een hoge resolutie die de schoffels aansturen voor de zijwaartse beweging. Een rijsnelheid tot 6 kilometer per uur is mogelijk.

Uienlader

SUTech toonde het eerste en tot nu toe enige exemplaar van een uienlader. De machine is nieuw ontworpen en gebouwd. 'De lader bestaat uit een vrij vlakke mat die de uien uit het zwad opneemt en dat komt de productkwaliteit ten goede. Oudere uienladers zijn vaak op basis van een aardappelrooier gebouwd en hebben steilere banden', zegt Wouter Schroot Uiterk.

Iets verderop staat de nieuwe Hoaf KB Twin onkruidbrander met twee rijen branders die onder een hoek van 45 en 60 graden staan. Menno Looman van Hoaf: 'Door twee rijen branders onder verschillende hoeken is de machine in meerdere gewassen te gebruiken.' De machine kan tot een snelheid van 5,5 à 6 kilometer per uur terwijl 2,5 à 3 kilometer voor onkruidbranders gangbaar is. 'Het gasverbruik per uur is twee keer zo hoog, maar per hectare gelijk. De loon- en trekkerkosten gaan wel naar beneden.'

Meststrooier

De Bunning Lowlander 60 is een kleine meststrooier met een inhoud van 6 kuub, twee staande walsen met strooischotels en cultuurwielen op een spoorbreedte van 1,80 of 2,25 meter. 'We werken aan een machine met een liggende strooiwals en een actief weegsysteem voor een goede verdeling. De machine krijgt een hydraulisch verschuifbare as tot een spoorbreedte van 3 meter', zegt Bram Jansen van WN Kramer in Burgerbrug.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer