Aantal+zieke+mensen+door+zo%C3%B6nosen+stabiel
Nieuws
© Archief

Aantal zieke mensen door zoönosen stabiel

Het aantal mensen dat in 2018 door een zoönose is besmet, bleef in Nederland in vergelijking met voorgaande jaren stabiel. Een zoönose is een infectieziekte waarbij mensen door dieren worden besmet.

Bacteriële infecties als Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella en STEC (shiga-toxine producerende E. coli) zorgden ook in 2018 via voedsel voor de meeste infecties bij mensen.

Na de daling de afgelopen jaren steeg het aantal mensen met een STEC-infectie weer iets ten opzichte van 2017: van 393 meldingen naar 487 in 2018. Dat staat in de Staat van Zoönosen 2018.

Leptospirose

De 'Staat van Zoönosen' is een gezamenlijke uitgave van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met verschillende partners. De afgelopen jaren nam het aantal patiënten met leptospirose verder af na een sterke toename in 2014, blijkt uit het overzicht.

Het aantal meldingen daalde van 71 in 2017 naar 48 meldingen in 2018. De meerderheid van de patiënten liep de ziekte op in het buitenland. De bacteriën zitten in de urine van ratten en muizen. Vooral via zwemwater en modder raken mensen besmet.

Preventie

Het themahoofdstuk van de Staat van Zoönosen gaat dit jaar over preventie van zoönosen, met de nadruk op de productieketen van dierlijk voedsel. Er wordt onder meer een globaal overzicht gegeven van maatregelen in Nederland om zoönosen bij mensen te voorkomen.

• Klik voor Staat van Zoönosen op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer