Kabinet+onderzoekt+nieuwe+norm+voor+met+PFAS+vervuilde+grond
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Kabinet onderzoekt nieuwe norm voor met PFAS vervuilde grond

Het kabinet laat onderzoeken of er een nieuwe landelijke norm voor PFAS in landbouw- en natuurgrond kan worden ingesteld. De problemen die zijn ontstaan door de huidige strenge normen, moeten daarmee deels worden opgelost.

Net als bij de stikstofproblematiek dreigt de strenge norm voor poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), een verzamelterm voor bepaalde chemische stoffen, voor een impasse te zorgen. Het gaat om onder meer GenX en PFOA, door de mens gemaakte stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn.


Een landelijke 'achtergrondwaarde' moet ervoor zorgen dat er meer ruimte komt om grond te verplaatsen, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). Hierbij geldt momenteel dat de bodem niet viezer mag worden door het verplaatsen van grond. Als onbekend is hoe hoog de concentratie PFAS is in de grond, geldt de laagst meetbare norm van 0,1 microgram PFAS per kilo.

Voorzorg

Uit voorzorg legde het kabinet in juli dit jaar deze strenge PFAS-normen vast. Nu wil Van Veldhoven 'zo snel mogelijk van de 0.1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is'. Een nieuwe landelijke norm moet daarbij helpen. Bedrijven hoeven er dan alleen voor te zorgen dat de concentratie PFAS per kilo in de grond niet hoger wordt dan deze norm.

De staatssecretaris heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd met spoed onderzoek te doen naar zo'n waarde, op basis van recente metingen. De nieuwe norm moet uiterlijk per 1 december van dit jaar ingaan.

Woningbouw

In het kader dat Van Veldhoven heeft opgesteld, geldt een hoger maximum voor de woningbouw en de industrie: 7 microgram per kilo voor PFOA en 3 microgram voor overige PFAS. De nieuwe achtergrondwaarde geldt dan ook niet voor deze sectoren.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn als twee van de veertig organisaties die te hoop liepen tegen de PFAS-norm blij met de aankondiging. 'Wel is het zaak goed te kijken naar de termijn waarop het RIVM kan komen met de nieuwe kaders voor PFAS', melden ze in een verklaring. Ze wijzen erop dat december mogelijk al te laat komt voor sommige ondernemingen die in de problemen zijn gekomen door de norm.

Compost

PFAS kan ook voorkomen in compost. Eerder dit jaar waarschuwde wetenschappers dat deze stoffen vrij kunnen komen bij het verteren van biologisch afbreekbare verpakkingen die in het keukenafval voorkomen dat tot compost wordt verwerkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer