Meer+zwijnen+besmet+met+AVP+in+westen+van+Polen
Nieuws
© Shutterstock

Meer zwijnen besmet met AVP in westen van Polen

In het westen van Polen, zo'n 80 kilometer van de grens met Duitsland, zijn meer dode zwijnen gevonden met het Afrikaanse varkenspest (AVP). Poolse veterinairen bevestigen dat het virus bij nog eens 18 dieren is vastgesteld. Het totaal komt daarmee op 20.

De nieuwe gevallen werden gevonden op verschillende plaatsen toen de bossen en velden in de deelstaten Wschowa en Nova Sól systematisch werden uitgekamd. Na de vondst is de 5-kilometer zone rondom het gebied waar het eerste besmette zwijn werd gevonden, verruimd.

Daarnaast is het Poolse leger ingezet om meer kadavers van wilde zwijnen op te speuren en zijn verschillende fietspaden verboden voor bezoekers.

Geluk bij ongeluk

De vondst van het eerste besmette zwijn op 4 november dat door een auto werd aangereden, noemen de Poolse veterinairen een geluk bij een ongeluk. Was het dier gewond het bos ingerend, dan was de AVP-besmetting waarschijnlijk pas in een veel later stadium ontdekt. AVP concentreerde zich tot nu toe in het oosten en noordoosten van Polen.

De Poolse vereniging van varkenshouders dringt er nu op aan ook de varkensdichte regio's in de provincies Pommeren, Westpommeren, Niederschlesien en Grosspolen systematisch te doorzoeken op kadavers van wilde zwijnen. Experts geven aan dat AVP in Polen een sprong van 300 kilometer naar het westen kon maken door menselijke nalatigheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer