Afrikaanse varkenspest maakt sprong naar Duitse oostgrens

Wat iedereen vreest, wordt steeds meer bewaarheid: Afrikaanse varkenspest rukt op vanuit het Oosten. In november maakte het virus een sprong van 300 kilometer westwaarts en bevind zich nu nog maar 85 kilometer van de Duitse oostgrens.

Het gevonden besmette zwijn werd getest op Afrikaanse varkenspest (AVP) nadat het stierf doordat het was aangereden op 4 november in provincie Lubuskie voivodship. Het wilde varken werd onderzocht door het Poolse staatsinstituut voor veterinaire zaken in Pulawy. De uitslag van het onderzoek kwam op 14 november.

Het nieuws dat het varken drager was van AVP betekent dat het virus een onverwachts grote sprong van 300 kilometer westwaart heeft gemaakt. Experts geven aan dat zich dat alleen laat verklaren doordat mensen onachtzaam zijn geweest.

Exportproblemen

De Europese organisaties voor voedselveiligheid EFSA waarschuwt onder meer ook via een filmpje voor de menselijke rol in de verspreiding van AVP. Is een land eenmaal besmet, ook al is het alleen maar onder wilde varkens, dan ontstaan grote exportproblemen.


De gevolgen daarvan voor de individuele varkenshouder zijn groot. België is daarvoor illustratief. Belgische varkenshouders kunnen nu namelijk niet meeliften op de prijshype die is ontstaat door de grote vraag uit China, dat zelf kampt met Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer