Nieuw+geval+Afrikaanse+varkenspest+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Nieuw geval Afrikaanse varkenspest in België

In Belgisch Luxemburg is 21 oktober een nieuw positief geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt bij een wild zwijn in het kamp Lagland in Aarlen. Het gebied maakt deel uit van de besmette zone die is ingesteld.

De laatste keer dat er een positief resultaat werd gevonden bij onderzoek naar het virus onder wilde zwijnen dateerde van 11 augustus. De nieuwe besmetting verandert niets aan de beheermaatregelen die vanaf begin oktober werden genomen. Sinds begin oktober geldt er een nieuw bewegingsverbod in de 30.000 hectare besmette bossen rond Gaume.

12 maanden

De vondst van de besmetting betekent dat het virusvrij verklaren van België weer met een aantal weken wordt uitgesteld. Het virus kan pas als uitgeroeid worden beschouwd wanneer het 12 maanden geleden is dat het laatste geïnfecteerde kadaver werd ontdekt.

Pas als België effectief een jaar virusvrij is, kan de export vanuit het hele land naar bepaalde derde landen hervat worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer