Stikstofmaatregelen%3A+even+niet+de+focus+op+boer
Analyse
© Ruud Ploeg

Stikstofmaatregelen: even niet de focus op boer

Gingen de presenteerde stikstofmaatregelen de afgelopen maanden enkel over strengere eisen voor boeren, deze week lijkt het kabinet de focus verlegd te hebben. Want niet langer worden de vermeende snelle oplossingen voor de stikstofcrisis gezocht in de sec de landbouw.

Juist niet-landbouw gerelateerde oplossingen kwamen deze week naar boven. Een zo snel mogelijke verlaging van de maximumsnelheid overdag op alle autosnelwegen in Nederland naar 100 kilometer per uur is nu de belangrijkste maatregel om neerslag van stikstof te verminderen. De maatregelen van de commissie-Remkes en het kabinet gingen tot deze week vooral over weghalen van stikstof- en productieruimte bij boeren.

Dat lijkt winst voor boeren en het resultaat van de acties op het Malieveld en in de provincies en lobbywerk. De boerenprotesten en de inzet van landbouwlobbyisten hebben de ogen van de ministers geopend. Het kabinet heeft ingezien dat de overheid boeren niet eindeloos strenge regels kan opleggen en al helemaal niet zonder de boeren en hun vertegenwoordigers te betrekken bij nieuw beleid.

Bewijs is het stikstofdebat dat minister-president Mark Rutte (VVD) vorige week aanging met vierhonderd boeren in de schuur van een melkveehouder in het Overijsselse Vinkenbuurt en de lunch deze week met vijftien veehouders op het Catshuis.

Boeren willen echt wel

Ook heeft het kabinet ingezien dat boeren echt wel willen bijdragen aan een oplossing mits het billijk en betaalbaar is en met de zekerheid van een consistent langetermijnbeleid. Dat is immers een voorwaarde van iedere ondernemer: dat een investering ook mee kan tot en met de afschrijving.

De oplossingen die naarstig gezocht worden om uit de stikstofimpasse te komen, worden dus niet meer enkel gevonden in de landbouw. Dat wil nog niet zeggen dat de boeren opgelucht adem kunnen halen. Immers het kabinet moet er ook nog uit zien te komen met de provincies en bekend is dat een aantal van hen niet van plan is om water bij de wijn te doen.

Verder werkt de stikstofcoalitie van landbouworganisaties onder leiding van Aalt Dijkhuizen aan een stikstofmasterplan met daarin technische oplossingen per veehouderijsector, uitwerking van de gebiedsgerichte aanpak, de drempelwaarde om de vergunningverlening weer op gang te krijgen, schrappen van de afroming en de ontkoppeling van ammoniak- en productierechten.

De eerste maatregelen zijn hoe dan ook een opstap naar meer. In december komt er meer duidelijkheid, maar als het goed is nu wel met steun en inspraak van de sector zelf.

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer