Laten+we+gewoon+benoemen+waar+het+om+gaat
Commentaar
© Dirk Hol

Laten we gewoon benoemen waar het om gaat

We staan er vaak niet bij stil, maar het gebruik van verhullende taal valt meer en meer op. Zeker in deze moeilijke tijden van stikstofcrisis. Er wordt iets gezegd, maar eigenlijk wordt iets heel anders bedoeld. Politici, bestuurders en beleidsmakers zijn hier vaak heel goed in.

Wat bedoel ik met verhullende taal? Een paar voorbeelden die ik de laatste maanden heel veel voorbij heb horen komen, heb ik op een rij gezet. Neem: 'We gaan dit samen oplossen', 'schouder aan schouder staan', 'dit doen we met u', 'we gaan het onderzoeken', 'meten is weten', 'we gaan het in kaart brengen' en 'het gebrek aan geld is niet het probleem'.

Waarom wordt dit soort taal zoveel gebruikt? Wanneer woorden verhullend zijn, kan de praktijk gerechtvaardigd worden. Met verhullend taalgebruik blijft de sfeer gemoedelijk maar het helpt niet om de waarheid op tafel te krijgen. Verhullende woorden maken het vaak moeilijker om tot de kern van een probleem of een maatregel door te dringen. Het wordt dan te heet, te kwetsbaar en te dichtbij. We draaien liever om de hete brei heen.

Minder verhullend taalgebruik is ook niet zo eenvoudig. De versimpeling van woorden kan de werkelijkheid soms ook makkelijk geweld aandoen. Maar toch, laten we gewoon benoemen waar het om gaat. Het scheelt zo veel tijd en onduidelijkheid. Debatten kunnen een stuk bondiger, vergaderingen korter, beleidsstukken minder lang en speeches worden puntiger en vooral interessanter. De meest gewaardeerde politicus, bestuurder of beleidsmaker is vaak degene die de meest heldere taal gebruikt. Want hij of zij wordt dan ten minste begrepen. Vooral in onzekere tijden zoals nu, is dat zeer belangrijk.

Noem het beestje bij de naam - of beter gezegd - het beest

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Dus laten we het beestje bij de naam noemen - of beter gezegd - het beest. Zou het niet heerlijk zijn als we eens ophielden met het praten met meel in de mond? Boeren hebben in deze onzekere tijd behoefte aan en recht op klare taal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer