Belgische+agrosector+richt+blik+op+China
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belgische agrosector richt blik op China

De Belgische agrovoedingssector (voedings- en landbouwbedrijven vertegenwoordigd door Belgapom, Boerenbond, FEBEV, Fevia, UNIZO en VBT) is met een kwart van de deelnemers de best vertegenwoordigde sector op de Belgische economische missie naar China. Die missie gaat door van 17 tot 22 november onder leiding van HKH Prinses Astrid.

65 van de in totaal 282 bedrijven die deelnemen aan de missie naar China zijn actief in de agrovoedingssector. Zij gaan in China op zoek naar exportkansen. Meer dan de helft (62 procent) van de omzet uit de Belgische agrovoedingsindustrie komt uit export. Export van agrovoedingsproducten zorgt zo voor 82.000 directe arbeidsplaatsen in België. China is de tweede belangrijkste overzeese exportbestemming voor de agrovoedingssector, goed voor 266 miljoen euro in 2018.

Handelsmissies kunnen volgens de brancheorganisaties aanhaken bij het kader dat de overheidsinstanties bevoegd voor export bieden, om hun potentieel op buitenlandse markten na te gaan. 'Deze missie biedt een nieuw elan aan en een platform voor een samenwerking tussen China en onze Vlaamse landbouw- en voedingsbedrijven. Het is een uitgelezen kans om export en kennisuitwisseling te stimuleren', stelt Sonja De Becker, Boerenbond-voorzitter.

Lees ook: Zuid-Hollandse handelsmissie naar China

'De landbouwsector en de voedingsindustrie zullen tijdens de missie samen de premiumkwaliteit van Belgische voeding en dranken in de markt zetten bij de Chinese consument met het promotiemerk 'Food.be – Small country. Great food'., volgens Bart Buysse, CEO van Fevia. De Belgische bieren, chocolade en koekjes hebben in China al vaste voet aan wal gekregen, maar de voorbije jaren is er ook een sterke groei van de afzet van zuivel- en diepvriesaardappelproducten.

Varkensvlees en aardappelen

Een van de belangrijke speerpunten van deze missie is China als afzetmarkt voor varkensvlees en aardappelen te verkennen. Wat betreft de afzetmarkt voor varkens, is het de bedoeling om de concurrentiepositie van België te stabiliseren ten opzichte van landen zonder Afrikaanse varkenspest, die momenteel veel hogere marges realiseren. Daarnaast hoopt de sector dat de missie ertoe bijdraagt om de export van rundsvlees en pluimveevlees te hervatten.

België is – na de Verenigde Staten – de belangrijkste exporteur van diepvriesaardappelproducten in China en een groei van de consumptie zal de export in de hand werken. De Chinese overheid heeft er in 2015 voor gekozen om de aardappelteelt op te voeren.

Groenten en fruit

Verder zal ook aan het versterken van bestaande en het aanboren van exportbestemmingen voor Belgisch fruit worden gewerkt. Voor groenten zoals prei, witloof, paprika en knolselderie wordt werk gemaakt van een nieuw exportprotocol. De voedingsbedrijven grijpen de missie aan om na te gaan of de platformen van e-commercegiganten Alibaba Group en JD.com geschikte kanalen zijn om hun producten tot bij de Chinese consument te krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer