Broncode+om+stikstofdepositie+te+meten+is+openbaar
Nieuws
© Dirk Hol

Broncode om stikstofdepositie te meten is openbaar

De broncode van het model om de stikstofdepositie te meten is openbaar. Dat heeft minister Carola Schouten (LNV) meegedeeld in antwoord op Kamervragen van de SGP.

Het RIVM had het zogeheten Aerius-rekenmodel al eerder openbaar gemaakt. Het deel van het model dat daadwerkelijk de depositie van stikstof berekent, het OPS-model, was op dat moment nog niet openbaar. Dat is volgens de minister sinds kort wel het geval. 'Het was de bedoeling dat de broncode (het achterliggende model) al eerder dit jaar openbaar gemaakt werd, maar door de vele vragen die aan het RIVM gesteld zijn heeft dit vertraging opgelopen', legt Schouten uit.


OPS is het model waarmee berekeningen worden uitgevoerd voor de stikstofdepositie in Nederland. De methode en de data van het model waren al openbaar. Op verzoek van verschillende partijen is nu ook het achterliggende model te downloaden. Het achterliggende model is te downloaden via de site van RIVM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer