Termijnnotering+aardappel+veert+op
Nieuws
© Haijo Dodde

Termijnnotering aardappel veert op

Op de aardappeltermijnmarkt stijgen de noteringen van de aprilcontracten richting 16 euro per 100 kilo. Dit is het gevolg van de prognoses die steeds meer wijzen op een bescheiden oogst.

Op de termijnmarkt komen de noteringen voor de contracten op levering in april 2020 alweer in de buurt van 16 euro per 100 kilo. Het is het hoogste niveau sinds eind juli. De vaste stemming is volgens beursanalisten het gevolg van de koopbelangstelling die ontstaat vanwege de droge rooiomstandigheden en de twijfel over de omvang van de komende aardappeloogst.

In het Mars-bulletin van september meldt meteorologisch instituut Joint Research Centre dat de hectareproducties tegenvallen in belangrijke aardappellanden als Duitsland, België, Frankrijk en Polen. In Duitsland liggen de oogstverwachtingen zelfs zo'n 10 procent beneden het meerjarig gemiddelde. Met name teeltregio's als Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hadden een droog groeiseizoen.

Tegenvallende opbrengsten Fontane

Voor België bevestigde het Proefcentrum voor de Aardappelteelt deze week de tegenvallende opbrengsten met de proefrooiingen bij het ras Fontane. De bruto-opbrengst komt uit op gemiddeld 44 ton per hectare. Dat is 7 ton minder dan het meerjarig gemiddelde.

De Belgische onderzoekers stelden bovendien vast dat de dagelijkse aangroei op de bemonsterde percelen nog slechts 100 kilo per hectare bedraagt. Normaal in deze periode is dat voor Fontane zo'n 370 kilo per hectare per dag.

Frankrijk en Polen

Joint Research Centre meldt voor België een afname van de hectareproductie van 3,3 procent. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is de afname voor Frankrijk 5,2 procent en voor Polen 5 procent. Belangrijkste oorzaak van de tegenvallende oogst is ook in deze landen de droogte. In Polen oogsten de aardappeltelers niet meer dan 24,1 ton per hectare.

De Nederlandse verwachtingen zijn iets optimistischer. Joint Research Centre voorspelt de aardappelproductie per hectare op 1,5 procent lager dan het gemiddelde van voorgaande jaren. Ook uit de proefrooiingen van Verenigde Telers Akkerbouw en onder meer Aviko Potato en Farm Frites blijkt dat de opbrengsten gemiddeld of net iets lager zijn.

Op de aardappelmarkt is er nog niet veel beweging. PotatoNL noteerde, net als vorige week, 10 tot 12 euro per 100 kilo voor aardappelen bestemd voor grootschalige verwerking. Voor de overige bestemmingen loopt de notering op tot 15 euro. De hoogste prijzen worden betaald voor aardappelen die geschikt zijn voor verse frites.

• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootgoed

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer