Nieuwe+noteringen+zonder+invloed+van+Bintje
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Nieuwe noteringen zonder invloed van Bintje

DCA-Markets publiceert vanaf deze week twee nieuwe noteringen voor fritesgeschikte aardappelen. Het betreft een Europese notering van spotprijzen en een termijnnotering met een omgerekende bewaarvergoeding voor de prijsbepaling op dagelijkse basis, gedurende het lopende afzetseizoen.

Ten opzichte van bestaande noteringen, onderscheiden de nieuwe noteringen van DCA-Markets zich vooral vanwege de uitfiltering van de invloed van Bintjes op de aardappelprijzen. 'Naar onze inschatting is dit ras inmiddels minder relevant voor de West-Europese aardappelteelt. Toch zien we de laatste jaren dat juist Bintjes een negatieve invloed hebben op de prijsvorming voor aardappelen', zegt René van 't Riet hierover.

Van 't Riet is bij het marktbureau in Lelystad verantwoordelijk voor het samenstellen van de noteringen voor diverse landbouwproducten. DCA publiceerde op vrijdag 27 september voor het eerst de spotprijs fritesaardappelen (DCA-SF).

Deze prijsbepaling is een berekende waarde van de fysieke telers- en handelsnoteringen voor dagprijzen in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. Voor het Nederlandse aandeel in deze spotnotering worden PotatoNL en de eigen PAT-index van DCA meegenomen.

Beter kijken naar de relevantie van rassen en markten

René Van 't Riet van DCA-Markets

Gewogen gemiddelde

Naast het uitfilteren van Bintje in met name de Franse en Belgische noteringen, is de nieuwe spotprijsreferentie een gewogen gemiddelde op basis van de arealen van relevante fritesrassen in de vier betreffende landen. De factor die DCA hiervoor toekent per land, wordt jaarlijks herzien, meldt Van 't Riet. Ook vindt een omrekening plaats naar noteringen voor aardappelen vanaf 40 millimeter opwaarts.

DCA maakt elke vrijdagmiddag de nieuwe spotprijsnotering bekend. 'We willen hiermee een goede referentieprijs presenteren voor alle fritesaardappelen die worden verhandeld in Noordwest-Europa. Wij noteren volgens onze eigen inzichten, maar zonder enig belang. Bovendien is de bepaling van de notering volledig transparant en altijd controleerbaar', verzekert Van 't Riet.

Futureprijzen

De spotprijsnotering vormt de basis voor de forwardnoteringen (DCA-SFF) die DCA nu ook dagelijks vaststelt. Voor deze futureprijzen, ofwel termijnprijzen, gaat DCA steeds uit van levering van de aardappelen op de laatste werkdag voor de laatste vrijdag van de maand.

Bij het omrekenen van de spotprijs naar een futureprijs, wordt een wekelijkse bewaarvergoeding meegenomen van 0,15 euro per 100 kilo voor de periode tot week 18. Vanaf week 18 is dat 0,25 euro per 100 kilo aardappelen. 'Elke dag opnieuw kunnen we aardappeltelers laten zien wat de waarde is van hun product, gedurende de resterende maanden van het afzetseizoen', verklaart Van 't Riet.

Aanvulling

De nieuwe noteringen voor fritesgeschikte aardappelen zijn een aanvulling op de DCA PAT-index. Deze index betreft een doorlopende notering die wordt berekend op basis van de transacties die de Nederlandse aardappelverwerkende industrie wekelijks meldt via het Platform Aardappel Transacties (PAT) dat wordt onderhouden door Brancheorganisatie Akkerbouw.

De aardappelnoteringen van DCA zijn terug te vinden op de website van Boerenbusiness. Alle voorlaatste noteringen zijn daarbij voor elke bezoeker openbaar. De meest actuele aardappelnoteringen zijn alleen inzichtelijk voor de abonnees van DCA-Markets.

Van 't Riet stelt dat het niet DCA-Markets' bedoeling is om zich met de nieuwe noteringen af te zetten tegen andere partijen die ook aardappelen noteren. 'Wij zien onze noteringen als hulpmiddel voor de professionele aardappelteler bij het bepalen van zijn afzetstrategie. Het is ons doel om te noteren op basis van objectieve criteria. Dat doen we door beter te kijken naar de relevantie van de aardappelrassen en de verschillende markten te wegen naar hun invloed en belang.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer