PotatoNL+gaat+%C3%A9%C3%A9n+keer+per+week+noteren
Nieuws
© Haijo Dodde

PotatoNL gaat één keer per week noteren

De landelijke aardappelnotering PotatoNL gaat vanaf dit seizoen in plaats van twee keer, nog slechts één keer per week noteren.

De stuurgroep van PotatoNL heeft hiervoor het besluit genomen. Voorzitter Mark Brantjes vertelt dat de stuurgroep, met vertegenwoordigers uit de hele handelsketen, van mening is dat één keer noteren een verrijking en verbetering is voor de aardappelnotering in Nederland.

'De overgang tot één keer noteren kwam ter sprake bij de evaluatie van het afgelopen marktseizoen. En eigenlijk kwamen we unaniem tot de conclusie dat een tweede notering in de week, twee dagen na een eerste notering weinig toevoegt', vertelt Brantjes.

Alleen op woensdag

In plaats van op dinsdag in Colijnsplaat en op donderdag in Emmeloord gaat PotatoNL nu alleen nog op woensdag noteren. Meestal heeft de noteringscommissie volgens Brantjes alleen telefonisch contact. 'Mocht de behoefte er zijn om elkaar fysiek te spreken dan is daar altijd wel een locatie voor te vinden.'

De noteerders van PotatoNL gaan voor de fritesaardappelen vanaf nu het prijsniveau bepalen op basis van de transacties van de voorgaande week. Daarbij wegen de prijzen van de meest recente transacties het zwaarst, legt Brantjes uit.

De wijzigingen en aanpassingen aan het noteringsreglement zijn weinig spannend, stelt Brantjes. 'De noteringscommissie is en blijft autonoom en bepaalt zelf wanneer ze starten met noteren. Verder volgen we hiermee de aardappelnoteringen in omliggende landen. Daar is het al langer de gewoonte om één keer per week een prijs voor de actuele aardappelmarkt vast te stellen.'

Veranderende aardappelmarkt

Brantjes noemt het voordeel van één keer noteren dat de uiteindelijke vaststelling van het actuele prijsniveau gebaseerd is op meer transacties. 'Het is hoe je het ook wendt of keert een gevolg van de veranderende aardappelmarkt. De handel in vrije aardappelen wordt minder en daardoor hebben we te maken met een beperkte hoeveelheid transacties.'

Deze week noteerde PotatoNL voor het eerst fritesaardappelen van oogst 2019 en dus ook voor het eerst op woensdag. Voor de fritesaardappelen in categorie I, die bestemd zijn voor grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland, is een prijs vastgesteld van 10 tot 12 euro per 100 kilo. De notering van aardappelen voor overige bestemmingen in categorie II komt op 14 tot 15 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer