Nerveuze+aardappeltermijnmarkt+stijgt+vlot+door
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nerveuze aardappeltermijnmarkt stijgt vlot door

Onzekere oogstomstandigheden zorgen ervoor dat de notering op de aardappeltermijnmarkt voor contracten op levering in april 2020 deze week de grens van 17 euro per 100 kilo doorbreekt.

'De onzekerheid rond de aardappeloogst sluipt in deze termijnnotering', verklaart Jan Bakker van beursmakelaar De Vries & Westermann. 'Telers rooien wel volop, maar er moet ook nog veel gebeuren. We merken dat de markt nerveuzer wordt. Het is natuurlijk al bijna november en weersvoorspellingen wijzen toch op wisselvallig weer met koudere nachten. Ook is er zorg over de kwaliteit vanwege de natte oogstomstandigheden'

Een termijnprijs van meer dan 17 euro per 100 kilo voor de aprilcontracten van fritesgeschikte aardappelen is de hoogste notering sinds eind juli. Toen was er vooral zorg over de gevolgen van de droge groeiomstandigheden voor de opbrengsten.

Genoeg koopbelangstelling

Eerder deze week meldde De Vries & Westermann dat naar schatting slechts een derde van het aardappelareaal in Nederland gerooid was, en dat vooral in kleigebieden de rooiachterstand behoorlijk is. Volgens PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt in België) is in Vlaanderen ongeveer 65 procent van het areaal geoogst en ligt in Wallonië bijna de helft van de aardappelen in de bewaarloodsen.

'Er is gewoon geen overaanbod aan aardappelen. Daar komt bij dat er wel genoeg koopbelangstelling is, omdat veel marktpartijen zich willen indekken. Bovendien draaien de fritesfabrieken voorlopig nog op volle capaciteit', stelt marktspecialist Bakker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer