Aardappeltermijnmarkt+laat+enig+herstel+zien
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappeltermijnmarkt laat enig herstel zien

De hittegolf van afgelopen week heeft een gunstig effect op het verloop van de noteringen op de aardappeltermijnmarkt.

De termijnnotering voor fritesaardappelen op levering in april 2020 steeg eind vorige week weer boven 14 euro per 100 kilo. Afgelopen maand was aanvankelijk sprake van een dramatische daling van het prijsniveau. In korte tijd verliep de prijs voor het aprilcontract van 21 euro per 100 kilo tot minder dan 12 euro.

Dit alles was toen het gevolg van de neerslag die over West-Europa trok. Nu blijkt uit proefrooiingen dat in de belangrijkste productielanden de opbrengsten aanzienlijk beter zijn dan vorig jaar, maar wel nog altijd lager dan het meerjarig gemiddelde. Verder zorgen de hoge temperaturen ervoor dat veel aardappelpercelen vervroegd lijken af te rijpen.

Beperkt handel

Begin deze week kwam de aprilnotering nog even uit boven de 14,50 euro. Het prijsniveau is nu iets lager en varieert rond 14 euro per 100 kilo. Beursmakelaar De Vries en Westermann schrijft dat er op dit moment ook maar beperkt handel is op de effectieve markt. De prijzen lopen daar uiteen van 10 tot 12 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 6°
  25 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer