Brabantse+partners+werken+samen+in+nieuw+voedselsysteem
Nieuws
© HAS Hogeschool

Brabantse partners werken samen in nieuw voedselsysteem

Zeventig vertegenwoordigers van de overheid, het onderwijs en de agrarische sector kwamen donderdagmiddag bijeen in Den Bosch om hun samenwerking te bekrachtigen in de transitie naar een nieuw voedselsysteem.

ZLTO is een van de vijf Brabantse partners. 'Met onze handtekening geven we de noodzaak aan om gezamenlijk werk te maken van de voedseltransitie', zegt Remco Beekers, bestuurder bij ZLTO. 'We gaan met elkaar verkennen hoe we dit kunnen gaan doen.'

Elk van de partners kreeg het podium om de verschillende invalshoeken uiteen te zetten. Beekers benadrukte dat boeren en tuinders een significante bijdrage kunnen leveren aan grote hedendaagse vraagstukken, zoals het veranderende klimaat, het behoud van een vitaal platteland en gezond voedsel.

Meedenkende overheid

'We kunnen dat niet alleen. Daarvoor hebben we alle partners uit de agrofoodketen nodig, maar ook een meedenkende overheid en het onderwijs. Ondernemers hebben duidelijke ideeën over hun bijdrage en willen graag betrokken worden bij besluitvorming en de toekomstige boeren en tuinders.'

Onderwijs en bedrijfsleven moeten dichter bij elkaar worden gebracht, stelt Beekers. 'Door in kaart te brengen wat er van toekomstige boeren en tuinders wordt verwacht, kun je het onderwijs beter op de praktijk aanpassen.'

Minder leerlingen

Het aantal leerlingen in het agrarisch onderwijs loopt al jaren terug. 'Daardoor is het lastig om de kwaliteit van opleidingen overeind te houden. Door samen te werken, willen we de kwaliteit van de opleidingen behouden en komen tot een grotere instroom van medewerkers in de sector', licht Beekers toe.

'Leerlingen van bestaande opleidingen bestaan nu vooral uit bedrijfsopvolgers en in mindere mate uit toekomstige vakbekwame medewerkers en bedrijfsleiders. Deze groep kunnen we mogelijk laten toenemen door aankomende studenten bij de keuze voor een studie warm te maken voor een plantaardige of dierlijke opleiding.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer