Ranglijst+toont+voedselzekerheid+grote+steden
Nieuws
© René bouwmeester

Ranglijst toont voedselzekerheid grote steden

Een nieuwe ranglijst van steden, ontwikkeld door Wageningen Economic Research, vergelijkt hoe de 850 grootste steden in de wereld erin slagen hun bevolking te voorzien van genoeg en gezond voedsel. De makers van de lijst zien dit als een middel om burgemeesters en beleidsmakers bewust te maken van de risico's en kansen van de steden.

De ranglijst geeft aan in welke stad mensen het makkelijkst of moeilijkst aan goed en gezond voedsel komen. Steden in Europa en de VS zijn over het algemeen zeker van hun voedselvoorziening. Steden in Afrika en Azië, en dan vooral de grootste en snelst groeiende steden zonder havens of goede verbinding met de buitenwereld, lopen het meeste risico hun bevolking niet te kunnen voeden.

Areaal en logistiek

De onderzoekers van Wageningen Economic Research maakten gebruik van beschikbare cijfers van onder andere FAO en de Wereldbank. De beschikbaarheid van voedsel wordt onder andere gemeten door de hoeveelheid areaal rondom de stad dat gebruikt kan worden voor voedselproductie. Bij de toegankelijkheid gaat het om de logistieke capaciteit, denk aan de mate waarin er wegen en havens zijn.

Betaalbaarheid is ook een dimensie, gemeten met het gemiddelde inkomen van mensen. Daarnaast is een gezonde consumptie belangrijk. Die wordt afgeleid door onder andere te kijken naar BMI, sanitaire situatie en groeicurves van kinderen. Tot slot kijkt de ranking naar de risico's die er in de stad zijn voor de voedselvoorziening, bijvoorbeeld door overstromingen als gevolg van klimaatverandering.

Grootste steden

Op de ranking staat nu een ranglijst van de 25 grootste steden van elk continent. Dit is een statische website. Het doel is om binnenkort een dynamische website te presenteren, die meer vergelijkingen onder alle 850 grootste steden van de wereld mogelijk maakt. Meer specifieke vergelijkingen en ranglijsten zijn op verzoek te maken voor steden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer