Voedseluitdagingen in de polder

Vereniging FlevoFood hield tijdens de Dutch Food Week een tour langs voedselproducenten rondom Lelystad. De aandacht ging vooral uit naar meer bekendheid van lokale producten, het maken van minder voedselkilometers en de vermindering van voedselverspilling.

Organisator Bauke van de Veen leidt een groep belangstellenden langs een aantal ondernemingen die passen binnen de gestelde uitdagingen voor de toekomst. 'We bezoeken onder meer een paddenstoelenkwekerij, een biologische kippenboer en een pompoenteler.'

Stuk voor stuk producenten van smaakvol voedsel dat volgens hem meer aandacht verdient. 'En het is op dit moment zo dat wij 80 procent importeren van wat er in Nederland wordt gegeten. Hier in de polder wordt minstens 80 procent van de productie geëxporteerd. Ik vind dat die verhouding anders moet.'

Verse soja

Tijdens de FlevoFoodTour presenteerde Peter Strijk van DutchSoy de groei van de sojabonenteelt in de polder. 'We zijn vorig jaar begonnen met vier hectare verse edamame boontjes. Dit jaar hebben we 40 hectare geoogst. Ik zie dat dit eiwitrijke product echt toekomst heeft. Het probleem is nu vooral om goede afzetkanalen te vinden, want we breiden pas het aantal hectare uit als we zeker weten dat we de verse sojabonen ook kunnen verkopen.'

Van de Veen weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om streekproducten aan de man te brengen. 'We zijn nu klein begonnen rondom Lelystad en moeten langzaam maar zeker doorgroeien richting Randstad. Daar zitten de mensen die dit soort streekproducten willen hebben en ook bereid zijn om daarvoor te betalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer