Voedseluitdagingen in de polder
Vereniging FlevoFood hield tijdens de Dutch Food Week een tour langs voedselproducenten rondom Lelystad. De aandacht ging vooral uit naar meer bekendheid van lokale producten, het maken van minder voedselkilometers en de vermindering van voedselverspilling.
Organisator Bauke van de Veen leidt een groep belangstellenden langs een aantal ondernemingen die passen binnen de gestelde uitdagingen voor de toekomst. 'We bezoeken onder meer een paddenstoelenkwekerij, een biologische kippenboer en een pompoenteler.'
Stuk voor stuk producenten van smaakvol voedsel dat volgens hem meer aandacht verdient. 'En het is op dit moment zo dat wij 80 procent importeren van wat er in Nederland wordt gegeten. Hier in de polder wordt minstens 80 procent van de productie geëxporteerd. Ik vind dat die verhouding anders moet.'
Verse soja
Tijdens de FlevoFoodTour presenteerde Peter Strijk van DutchSoy de groei van de sojabonenteelt in de polder. 'We zijn vorig jaar begonnen met vier hectare verse edamame boontjes. Dit jaar hebben we 40 hectare geoogst. Ik zie dat dit eiwitrijke product echt toekomst heeft. Het probleem is nu vooral om goede afzetkanalen te vinden, want we breiden pas het aantal hectare uit als we zeker weten dat we de verse sojabonen ook kunnen verkopen.'
Van de Veen weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om streekproducten aan de man te brengen. 'We zijn nu klein begonnen rondom Lelystad en moeten langzaam maar zeker doorgroeien richting Randstad. Daar zitten de mensen die dit soort streekproducten willen hebben en ook bereid zijn om daarvoor te betalen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (EL) #692315
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder Fanex 804 (BS) #31330
Gebruikt, € 13.100
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
Castel Garden XM140 HD
2020, P.O.A.
Weer
-
Zondag21° / 5°0 %
-
Maandag21° / 5°10 %
-
Dinsdag21° / 6°10 %