Eiwit uit bietenblad voor voedingsindustrie

Suiker Unie heeft haar Green Protein Demo Plant in Dinteloord op 10 oktober officieel in gebruik genomen. Daarin is gestart met de productie van eiwit uit bietenblad. De eerste 100 kilo product komt nog dit jaar beschikbaar.

Eiwit+uit+bietenblad+voor+voedingsindustrie
© Suiker Unie

Groene bladeren van bietenplanten bevatten 1 tot 3 procent eiwit. Van elke hectare bietengewas komt 20 tot 30 ton bietenblad. Daaruit kan Suiker Unie 180 à 280 kilo hoogwaardig eiwit halen, geschikt voor de voedingsindustrie.

In de nieuwe demofabriek in Dinteloord gaat Green Protein het eiwit uit bietenblad extraheren. Later ook uit blad van andere gewassen. 'Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder', vertelt Paulus Kosters, senior programmamanager eiwitten bij Royal Cosun, het moederbedrijf van Suiker Unie.

2022

'De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, gebak, dranken, sauzen en desserts. We streven ernaar om, na deze demofabriek, tegen 2022 de eerste grootschalige productielijn draaiende te hebben.'

Plantaardig eiwit is in talrijke producten te benutten

Paulus Kosters, senior programmamanager eiwitten bij Royal Cosun

Het winnen van eiwit uit bietenblad heeft twee grote uitdagingen: de techniek en het goed in de markt zetten van het product. De techniek bestaat uit een combinatie van malen, scheiden, verwarmen, koelen, centrifugeren en filteren met membranen.

Licentie

Dankzij dit nieuwe extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door onderzoeksinstituut TNO, is het mogelijk het eiwit eruit te halen. Royal Cosun heeft voor de baanbrekende methode de exclusieve licentie om het patent te gebruiken.

De markt voor plantaardig eiwit groeit sterk. Met de demofabriek zet Suiker Unie een belangrijke stap om bij te dragen aan de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen zijn belangrijk om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te voorzien, maakt general manager Denis Chereau van bureau Improve tijdens de opening duidelijk.

Van de landbouwgewassen wordt nu 74 procent gebruikt voor het voeden van dieren, 18 procent voor voedsel en 8 procent als biomassa voor energie of grondstof voor de industrie. Het voeden van dieren vraagt relatief veel plantaardig eiwit.

Voeding mensen

In ontwikkelde landen, zoals in West-Europa, komt het voedingseiwit van mensen voor 43 procent uit planten en 57 procent uit dieren. In Afrika, China en India bestaat 70 tot 80 procent uit plantaardig eiwit.

Uit de cijfers van Chereau blijkt verder dat wereldwijd Azië belangrijk is voor de eiwitproductie, zowel dierlijk als plantaardig. Vooral als het gaat om plantaardig eiwit is de rol van Europa op wereldschaal gering. 'Europa importeert 60 procent van de noodzakelijke eiwitten, vooral uit Noord- en Zuid-Amerika', zegt de general manager.

Rendabel

De productie van plantaardig eiwit staat in de belangstelling en dat maakt het voor Suiker Unie mogelijk om de productie rendabel te maken. De soort toepassing en de concentratie van het eiwitproduct bepalen in belangrijke mate de opbrengstprijs per kilo. Die kan variëren van 25 cent tot wel 30 euro per kilo.

De Green Protein Demo Plant maakt deel uit van een strategisch programma dat Royal Cosun is gestart voor plantaardige eiwitten. 'We willen een voorloper zijn op dit gebied, verklaart Frank van Noord, directeur Innovatie van Royal Cosun.

Start-up

Eind 2018 nam Suiker Unie de innovatieve start-up Green Protein over. Het Wageningse bedrijf ontwikkelde een proces om het eiwit uit groene bladeren te winnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer