%27Hoe+gezonder+het+eten%2C+hoe+effectiever+wordt+gewerkt%27
Reportage
© Rienk Boode

'Hoe gezonder het eten, hoe effectiever wordt gewerkt'

Directeur Meiny Prins van hightechbedrijf Priva in de Lier heeft de aanzet gegeven voor een bedrijfsrestaurant met lokale verse groenten van BoereGoed. 'Hoe gezonder, hoe effectiever er wordt gewerkt.'

Priva ontwikkelt en levert producten en diensten voor duurzame, vernieuwende klimaatbeheersing en procesbeheer voor in de tuinbouw en gebouwen. Het bedrijf telt vijfhonderd medewerkers. Een gezond werkklimaat, gezond voedsel en fitness zijn erg belangrijk binnen de hightechonderneming.

De manier waarop je denkt, wat je eet en hoeveel je beweegt is belangrijk voor de balans tussen werk en rust, vindt CEO Meiny Prins. 'Hoe gezonder, hoe effectiever er wordt gewerkt en hoe mee tijd er overblijft voor studie en ruimte in je hoofd. Want dat geeft creativiteit.'

Het begon vijf jaar geleden met Prins' eigen bewustwording. 'Meer dan de helft van mijn tijd ben ik op reis en maak ik lange dagen. Dit is niet goed voor mijn gezondheid. Ik besefte dat ik mijn eigen lichaam zou uitwonen, als ik zo door zou gaan. Daarom wilde ik fysiek weer jonger worden. Want als je ouder wordt, word je geestelijk rijker, maar fysiek armer.'

We steunen BoereGoed al vanaf het begin, bijna al onze verse producten komen ervandaan

Meiny Prins, directeur van hightechbedrijf Priva

Topfit

Prins ging bewuster eten en stopte met pasta's, brood, koolhydraten, zuivel en suiker. Meer peulvruchten en minder vlees. De zakenvrouw houdt zelf heel erg van lekker koken, maar dan wel met veel verse groenten. Prins: 'Door gezonder te gaan eten en aan crossfit te gaan doen, word je fitter. Na twee jaar voelde ik me topfit. En dat gun je anderen, die eveneens hard werken, ook zo graag.'

In de campus kunnen medewerkers verschillende trainingen volgen, zoals een vorm van fitness crossfit, pilates of een full body workout. 'En we zijn begonnen met het gezonde bedrijfsrestaurant om verse en gezonde gerechten aan te bieden. We zijn steeds meer vers gaan aanbieden. Dus niet alleen sla als salade, maar ook salades van groenten, zoals boerenkool, rode bieten en peen. Maar ook zoete aardappel, spruiten, linzen en quinoa. En er zijn altijd wel enkele warme gerechten. Collega's gaan nu 's avonds vol met vitamines naar huis', zegt de directeur.

Directeur Meiny Prins van Priva.
Directeur Meiny Prins van Priva. © Gerard Vlekke

Eigen chef-kok

Om in het bedrijfsrestaurant meer gezonde verse gerechten te introduceren, ging de directeur op zoek naar een chef-kok. Dat viel nog niet mee. 'Je moet iemand vinden die meedenkt in het gezonde voedingsconcept', zegt ze.

'In een bedrijfsrestaurant moet een gezonde lunch voor enkele honderden mensen worden gemaakt. Dat heeft een hele andere dynamiek dan 's avonds in een restaurant een bord uitserveren. We zijn blij met onze chef-kok Ruud Heins, die ervaring heeft met grote ondernemingen en toprestaurants. Hij kan zowel gezonde lunches voor grote groepen klaarmaken als warme maaltijden voor onze bezoekers.'

Prins bracht de chef-kok in contact met BoereGoed. 'We steunen dit initiatief al vanaf het begin. Nu zijn we ook afnemer en kunnen er bijna alle verse producten vandaan halen. Het is fantastisch dat we lokaal zoveel verse groenten kunnen krijgen.'

Maaltijden gratis aanbieden

Het bedrijf wil de gezonde voeding gratis aan het personeel verstrekken, maar de fiscus steekt daar een stokje voor. 'Ongezonde frisdranken met veel suiker mag je als werkgever wel gratis aanbieden, maar gezonde maaltijden niet. Dit moet bij het salaris worden opgeteld. En dat betekent brutering, waar we werkgeverslasten over moeten betalen.'

Directeur Rob Baan van Koppert Cress is over dit punt in gesprek met de Belastingdienst, omdat zaken worden belast die tegengesteld zijn aan het beleid van de overheid. Zijn stelling is dat de brutering van 80 procent om de medewerkers gratis gezond voedsel aan te bieden om het lichaam gezond te houden, niet in de geest van de wet is.

Priva heeft een grote researchafdeling waarvoor ze constant op zoek zijn naar talenten. De afgelopen jaren zijn er zestig nieuwe collega's aangenomen. 'We moeten aantrekkelijk blijven voor jonge mensen', zegt Prins.

BoereGoed levert aan het restaurant van Priva.
BoereGoed levert aan het restaurant van Priva. © Rienk Boode

Aantrekkelijk bedrijf

'Wij geloven dat we met onze missie, onze campus, de gezonde maaltijden en de mogelijkheden van sporten op het werk een aantrekkelijk bedrijf zijn om voor te werken. We moeten wel, want het bedrijf groeit en daarmee ook de behoefte aan talent.'

Het bedrijfsrestaurant zal steeds gezonder worden, waarbij ook de nog ongezonde snacks uiteindelijk zullen verdwijnen. Op dit moment kunnen collega's ingevroren soep, die overblijft na de lunch, kopen voor thuis. Ook is er nog het idee dat collega's bij de chef avondeten kunnen bestellen voor thuis. 'Gewoon een leuk idee om dat voor onze collega's te kunnen doen', sluit de zakenvrouw af.

Kistjes met bedrijfsfruit
BoereGoed is een initiatief waarbij producten van de eigen BoereGoed Buurtkas en telers uit de regio direct aan consumenten en bedrijven worden aangeboden. Het doel van dit sociale project is om mensen uit verschillende lagen van de regionale bevolking door gezonde en lokale producten met elkaar in contact te brengen. De zelfgeteelde en/of streekgebonden producten zijn verkrijgbaar in zes BoereGoed shop-in-shop 'Farmshops' en de Farm-I-See. Voor bedrijven is er het kistje met vers bedrijfsfruit voor op de werkvloer, dat BoereGoed iedere week klaarmaakt en uitlevert. De Fruitbox bevat onder andere appels en peren van een sociaal project in de Hoekse Waard. Dit wordt aangevuld met seizoensproducten, zoals snacktomaatjes. Voor consumenten is er de Raapbox, om voor een vast bedrag zes items van de producten uit de kas 'bij elkaar te rapen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer