Simon+Groot+krijgt+Wereldvoedselprijs+uitgereikt
Nieuws
© Eigen foto

Simon Groot krijgt Wereldvoedselprijs uitgereikt

Als eerste Nederlander heeft plantenveredelaar Simon Groot (84) afgelopen nacht in Iowa de World Food Prize in ontvangst mogen nemen.

De prijs gaat naar plantenveredelaar Groot vanwege zijn succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan zestig landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij met zijn bedrijf East-West Seed en inkomensverhoging voor kleine boeren.

Daarmee zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten kunnen profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten. De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd op 10 juni al aangekondigd door de Amerikaanse overheid.

Beschikbaarheid voedsel

Aan de prijs die voor de 34e keer is toegekend is een geldbedrag verbonden van 250.000 dollar. Groot ontving zijn onderscheiding gisteren tijdens het Norman E. Borlaug International Symposium (Burlaug Dialogue) in Des Moines, Iowa. Op dit symposium spreken 1200 deskundigen uit meer dan 65 landen over veilig voeding en de beschikbaarheid daarvan.

De World Food Prize is de belangrijkste internationale onderscheiding voor mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren. De prijs werd in 1986 opgericht door Dr. Norman E. Borlaug, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede van 1970.

Nederlandse herkomst

East-West Seed, het bedrijf dat werd opgericht door Simon Groot, is marktleider op het gebied van tropische groentezaden in Azië en groeit snel in Afrika en Latijns-Amerika. Het familiebedrijf van Nederlandse herkomst heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en verbetering van tropische groenterassen in Zuidoost-Azië en andere tropische landen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer