Minder paarden op jubilerende Hedel Markt

Het aantal aangevoerde paarden op de Paardenmarkt in Hedel kwam maandag uit op 1.288 dieren. Dit is minder dan in Zuidlaren, dat dit jaar in oktober 1.314 paarden ontving. Vorig jaar waren er in Hedel nog 1.390 paarden.

Minder+paarden+op+jubilerende+Hedel+Markt
© Pieter Stokkermans

De paardenmarkt in Hedel hoopte dit jaar de grootste van Nederland te zijn. Te meer ook omdat het driehonderdjarig bestaan werd gevierd. Mogelijk vindt de markt al langer plaats, de eerste gegevens in de archieven van deze Gelderse plaats dateren van driehonderd jaar geleden. De Zuidlaarder Markt was dit jaar aan editie 819 toe.


In Hedel waren dit jaar opvallend veel pony's te zien. Er was veel aandacht voor diergezondheid, wrakke dieren werden nauwelijks waargenomen. Toch doet een aantal dierenwelzijnsorganisaties aangifte tegen het evenement.

Middernacht

Volgens deze organisaties zijn lang niet alle paarden gecontroleerd, doordat er rond middernacht een plotse toestroom van honderden vrachtwagens zou zijn geweest. Deze vrachtwagens zouden in het donker zijn uitgeladen, stellen de organisaties.

Onder die dieren was ook een paard met verwondingen. Daarnaast werden er volgens de activisten paarden met mogelijk droes of rhinpneumonie aangevoerd. Deze paarden zouden volgens die dierenbeschermers moeten worden geïsoleerd.

Duur

Verder was er kritiek op de duur van de markt. Veel paarden werden rond middernacht aangevoerd, terwijl de markt tot laat in de middag duurt. Hedel is niet de enige paardenmarkt waar de aanvoer minder is. In augustus was de aanvoer op de Ponymarkt in Bemmel historisch laag. De handel was toen overigens erg vlot. Ook in Hedel werden de dieren vlot verhandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer