Sectorraad+vraagt+paardenmarkt+welzijnsadvies+te+volgen
Nieuws
© Arie Meijer

Sectorraad vraagt paardenmarkt welzijnsadvies te volgen

Sectorraad Paarden roept paardenmarkten op om zich aan te passen aan het begin vorig jaar uitgebrachte advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).

De RDA kwam destijds met de conclusie dat paardenmarkten in de huidige maatschappij een acceptabele manier vormen voor de handel in paarden, onder voorwaarde dat het welzijn niet in het gedrang komt bij het transport of tijdens het verblijf op de markt.

Daarnaast heeft de RDA in haar zienswijze een aantal aanbevelingen gedaan en een advies gegeven tot aanscherping van het Protocol Welzijn Paardenmarkten. De Sectorraad Paarden schaart zich volledig achter deze aanbevelingen van de RDA en roept paardenmarkten op om deze op te volgen.

Draagvlak

De RDA heeft in haar zienswijze een aantal aanbevelingen gedaan om het welzijn van paarden te vergroten. Een zeer klein deel van de paardenmarkten heeft vrijwillig opvolging gegeven aan de adviezen van de RDA, aangezien zij het maatschappelijk draagvlak voor een paardenmarkt ziet als noodzaak voor de toekomst van de paardenmarkt.

De Sectorraad Paarden constateert echter dat het afgelopen jaar ook meerdere paardenmarkten werden georganiseerd waar verscheidene incidenten zijn geweest waarbij het welzijn van de paarden in het gedrang is geweest.

Acceptabele manier

De Sectorraad Paarden erkent dat paardenmarkten in de huidige maatschappij een acceptabele manier voor handel in paarden vormen, maar wel onder voorwaarde dat het welzijn niet in het gedrang komt bij het transport of tijdens het verblijf op de markt.

Wanneer een marktorganisatie opvolging geeft aan het Protocol Paardenmarkten in combinatie met het voorstel van het protocol door de RDA zal het welzijn van de paarden voldoende zijn geborgd. De Sectorraad roept marktorganisaties dan ook op om opvolging te geven aan de aanbevelingen van de RDA en distantieert zich van markten die dit niet doen.

Rol gemeente

Daarnaast roept de SRP de landelijke overheid en de gemeenten op om paardenmarkten alleen een vergunning te verlenen indien zij opvolging geven aan de aanbevelingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  13° / 8°
  85 %
Meer weer